Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca (HSYK) yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında Avrupa Yargıçlar Birliği tarafından yayımlanan bildiriye atfen yapılan haberler nedeniyle açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.

 
Açıklamada, "Kurulumuza hükümet tarafından atanmış hiçbir üye bulunmamaktadır. Kurulumuzun seçimle gelen 16 üyesi de meslektaşların oyları ile seçilmiştir. Dolayısıyla seçimle gelen üyeler hükümeti değil, kendilerini seçen hakim ve savcılar ile içinden çıktıkları yargı camiasını temsil etmektedir" ifadelerine yer verildi.
 
Habere konu bildiriyi hazırlayan Avrupa Yargıçlar Birliği'nin, Avrupa ülkelerindeki hakimlerin oluşturduğu sivil toplum kuruluşlarının üye olduğu, resmi sıfatı bulunmayan bir dernekler federasyonu olduğu belirtilen açıklamada, bu kuruluşa Türkiye'den de kısa adı YARSAV olan derneğin üye olduğu bildirildi.
 
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
 
"Kurulumuz ve uygulamalarıyla ilgili bilimsel değerlendirmelere ulaşılmak istenildiği takdirde, öncelikle Avrupa Birliği'nin resmi organları tarafından hazırlanan ilerleme raporları ve istişari ziyaret raporları incelenmelidir. Bu raporlardaki değerlendirmeler dikkate alındığında Avrupa Yargıçlar Birliği tarafından yayımlanan söz konusu bildirinin taraflı bir bakış açısı ile hazırlandığı ve YARSAV'ın dayanaksız görüşlerini yansıttığı ortaya çıkmaktadır."
 
AA