HSYK yapılacak son düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğuna dair 66 sayfa açıklama yaptı.
Radikal.com.tr - Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), HSYK'nın yapısında değişiklik öngören düzenleme ile ilgili olarak 66 sayfalık açıklama yaptı.


Girişinde HSYK Başkan Vekili Ahmet Hamsici'nin; ''2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunu ile 6087 Sayılı Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu’nun bazı maddelerinde değişiklik yapılmasına dair Yasa Teklifine ilişkin kişisel bazı değerlendirmelerimi içeren ve 10.01.2014 tarihinde yapılacak Adalet komisyonu görüşmelerinde değerlendirilmek üzere TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve Üyelerine elektronik posta yolu ile göndermiş olduğum, ekteki raporu bilgi ve taktirlerinize sunar, yapılacak olan çalışmaların ülkemiz ve milletimiz adına hayırlı olmasını dilerim'' ifadesine yer verilen açıklamanın ana noktaları şu şekilde;

* Öncelikli olarak anayasa referandumu ile değişen HSYK’nın Venedik kriterlerine göre değiştirilmesi Avrupa Konseyi Bakanlar Konseyi kriterlerine aykırılık teşkil etmektedir.

* Teklifteki düzenlemeler Adalet Bakanlığı ve Müsteşarı hakkında söylenen ve yazılan ulusal ve uluslararası hususlara tamamen aykırıdır. Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın Daire Başkanı olması söz konusu değildi.

* Söz konusu değişiklikle dönüştürme ve siyasallaştırma açıkça görülmektedir. Adalet Bakanı ve Müsteşarı'nın HSYK’da yer almasının daha önce yapılan açıklamalara terstir.

* HSYK’nın yargı bağımsızlığı açısından önemli unsur olan etkin itiraz sistemini ortadan kaldırmaktadır.

* Adalet Bakanlığı kurul üzerinde böyle bir yetkiye sahip olması, kurul üyelerinin yürütme organına bağlı hale getirecektir.

* Kurul'da görev yapacak müfettişler hakimler, genel sekreter yardımcıları, teftiş kurulu adayların belirlenmesinde yetki Adalet Bakanlığı’na bırakıldığından, HSYK’nın bağımsızlığını ortadan kaldıran bir düzenlemedir.

* Düzenleme ile Kurul Adalet Bakanlığı’na bağlanıyor.

* Teklifle HSYK’nın siyasallaştırılmaya çalışıldığı açıkça görülmektedir.

* Düzenleme Anayasa’nın hukuk devleti ilkesine aykırıdır.

* Teklif kurul üyelerini yürütme organına bağımlı hale getirmektedir.

* Kurulun bağımsızlığını ortadan kaldırmaktadır.

66 sayfalık açıklamanın altında HSYK Başkan Vekili Ahmet Hamsici'nin imzası bulunuyor. Ayrıca 15 kurul üyesi de açıklamayı destekledikleri için imza atmış durumda.

HSYK'nın Adalet Bakanı dışında 21 üyesi bulunuyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ''HSYK'nın açıklama yapma yetkisi yok'' demişti.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek yapılacak son değişiklikle alakalı Meclis'te bugün tartışmalar yapılacağını ve bu yüzden kendisinin fikir belirtmesinin doğru olmadığını söyledi.

Çiçek tasarının ilk olarak Anayasa'ya uygun olup olmadığının kontrol edeceğini söyledi.

radikal