Diyarbakır'dan İzmir'e atandıktan sonra Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun çete lideri olarak yargılandığı dava ile ilgili açıklamalar yapan İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak gibi bir çok başsavcının yaptığı röportajlara kısıtlama getiren HSYK, röportaj yapmak isteyen gazete veya televizyon kuruluşundan dilekçe isteyecek.

Başsavcı ile yapılacak röportajın hangi konuyu içerdiği ve hangi sorular yöneltileceği açıkça dilekçeye yazılacak. HSYK uygun görürse röportaja izin verecek. Bu uygulamanın sadece İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak gibi tüm başsavcıları kapsadığı belirtildi. Başsavcı Durdu Kavak, "HSYK'dan izin almadan röportaj yapamıyoruz. İzin çıkması durumunda beyanat verebiliyoruz" dedi.

Diyarbakır'da görev yaparken faili meçhul cinayetler, KCK ve Habur gibi soruşturmalarla adını duyuran Başsavcı Durdu Kavak, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yapılan operasyonla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunmuştu.

Çete lideri olarak yargılanan Başkan Kocaoğlu ile ilgili açıklama yapan Kavak, "Dürüst bürokrat korkmasın. İşini yapsın. Gayrimeşru işlere bulaşanlar, şahsi menfaat peşinde koşanlar korksun. Bazıları, başarısızlığının gerekçesi olarak davamızı gösteriyor. 'Ne yapalım her işimize soruşturma açılıyor. Çalışamıyoruz' diyorlar. Bu doğru değil. Yargı görevini yapıyor" demişti.

Bürokratlarının cezaevinde olması nedeniyle vicdanen rahatsız olduğunu belirten Aziz Kocaoğlu'nun bu açıklamalarına Başsavcı Durdu Kavak, şöyle karşılık vermişti: "Vicdanen rahatsız olabilir. Doğaldır. Ama Aziz Kocaoğlu ile ilgili düşüncem tutuklanmasının doğru olmayacağı yönünde. Çünkü kendisi operasyon yapıldığında yurt dışından geldi. Dolayısıyla kaçma şüphesi olmayan bir insan ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı. İzmir halkının sevgisini kazanmış bir insan. Bu tabii ki benim kişisel görüşüm. Bu sebeple Aziz Kocaoğlu'nun tutuklanmaması gerektiğini düşündüğüm için en başta gözaltına alınmasını uygun bulmadım. Gözaltına alınmadı ve tutuklanmadı. Çok açık ve net söylüyorum. Daha önce de söyledim. Kendi iç dünyasında bundan rahatsızlık duyuyor olabilir. Ona bir şey diyemem. Fakat biz böyle düşünüyoruz"

Aziz Kocaoğlu'nun tutuklanmamış olmasının İzmir kamuoyunda olumlu yönde etki yaptığını düşündüğünü anlatan Başsavcı Kavak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Adalet istiyoruz' diyenler belli kesimler. Bunların çoğu sanık yakınları ya da sanıkla bir şekilde irtibatı olan insanlar. Bir de şu var. Tutuklanan insanların ocağına bir ateş düşüyor. O kızgınlıkla öfkeyle slogan atıyorlar. Bu manada onları yadırgamıyorum. Demokratik bir anlayışla karşılıyorum. Bu sebeple yargıya olan güvene olumsuz etki yapacağını düşünmüyorum. Tam tersi yönde etki yapacağını düşünüyorum."



İHA