HSYK'da yapılan üye değişikliği için "HSYK içerisinde bazı üyelerin Ergenekon, Balyoz, şike davalarına ‘yeniden yargılama’ beklentisi ile iktidara destek verdiği tahmin ediliyor" diyen Şahin "Bakanın teklifiyle AK Parti’nin istediği iki isim 1 No’lu Daire’ye kaydırıldı. Böylece, hakim ve savcılar üzerinde istediği değişimi yapma yetkisine sahip olan daire, AK Parti’nin istediği şekilde değişti" ifadelerini kullandı.
HSYK'da 1 No'lu operasyon
Hükümet, HSYK'da dün köklü bir değişikliğe gitti. Hakim ve savcıları atama, görevlendirme yetkisine sahip 1 No'lu Daire'nin üyelerini değiştirdi.
Hükümet, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) krizinde dün önemli bir mevzi kazandı. Yasa ya da Anayasa değişikliğini beklemeden, HSYK içi operasyonla büyük ölçüde kontrolü eline aldı. Hakim ve savcı atama, görevden alma yetkisine sahip HSYK’nın 1 No’lu Dairesi’nin üyeleri değiştirildi. 1 No’lu Daire, hükümetin istediği gibi şekillendi. Şimdi yargıda atama ve görevden alma furyası bekleniyor. 17 ve 25 Aralık operasyonunda görev alan hakim ve savcılar ile İzmir, Adana başsavcıları başta olmak üzere çok sayıda ismin yer değiştirmesi bekleniyor. HSYK’daki değişimde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün devreye girmesinin etkili olduğu da söyleniyor. Cumhurbaşkanı Gül’ün atadığı 3 isimle beraber, 13 ismin ‘blok’ halinde hareket ettiği öğrenildi. 
Cumhurbaşkanı Gül’ün, önceki gün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve muhalefet liderleriyle Köşk’teki görüşmesinin HSYK’ya formül arayışlarını hızlandırdı. Gül’ün, Adalet Komisyonu’nda görüşülen HSYK düzenlemesine tepkili olduğu ve “Önüme getirmeyin” sözleriyle veto sinyali verdiği biliniyor. Gül’ün, Anayasa değişikliğini işaret etmesinden sonra iktidar ile muhalefet arasında görüşmeler başlamıştı. AK Parti, komisyonda görüşmesi süren düzenlemeyi elde hazır tutarken yeni bir hamleyi dün yaptı. 
Adalet Bakanı Bozdağ ile Müsteşar Kenan İpek’in ilk kez katıldığı HSYK toplantısında, 17 ve 25 Aralık operasyonları ile yargı ile hükümet arasında yaşanan krizi yakından ilgilendiren değişime gidildi. HSYK’nın en önemli yeri olan 1 No’lu Daire’nin üye dağılımı değiştirildi. Bakanın teklifiyle AK Parti’nin istediği iki isim 1 No’lu Daire’ye kaydırıldı. Böylece, hakim ve savcılar üzerinde istediği değişimi yapma yetkisine sahip olan daire, AK Parti’nin istediği şekilde değişti. 
Bu kararın alınmasında HSYK içindeki ‘ittifak’ların etkili olduğu söyleniyor. Yüksek yargıdan gelen üyeler ile Köşk’ün atadıkları ve aralarında Başbakan Erdoğan’ın ‘korsan bildiri’ dediği Adli Kolluk Yasası’na karşı imza veren kimi HSYK üyelerinin de Bakan Bozdağ ile birlikte hareket ettiği öğrenildi. HSYK içerisinde bazı üyelerin Ergenekon, Balyoz, şike davalarına ‘yeniden yargılama’ beklentisi ile iktidara destek verdiği tahmin ediliyor. 1 No’lu Daire’deki değişim olursa, Meclis’teki yasal düzenlemeden vazgeçileceğini düşünen üyelerin de böylesi bir değişikliğe sıcak baktığı gelen bilgiler arasında.
Gül’ün seçtiği bir üye gitti biri geldi 
Gül’ün, Köşk kontenjanından seçtiği Bülent Çiçekli, 1. Daire’nden alınırken, aynı şekilde seçilen Rasim Aytin 1. Daire’ye atandı. Çiçekli 1. Daire’den eleştirilerinin odağındaki 3. Daire üyeliğine getirildi. Aytin ise 3. Daire’den 1. Daireye geldi. Ankara Bölge İdare Mahkemesi Başkanlığı yapan idari yargıdan seçilen Halil Koç’tan boşalan HSYK 2. Daire üyeliğine ise yine idari yargıdan Kurul’a seçilen Danıştay 6. Daire Tetkik Hakimi Ahmet Berberoğlu geldi.


samanyoluhaber