17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası yargı kurumlarına topyekun saldırı başlatıldığını söyleyen Okur, “Yargıyı töhmet altında bırakmak toplumda kaos oluşturur.” dedi. Zaman gazetesinin haberine göre, işte Okur’un açıklamalarından satır başları; Celal Kara, Mehmet Yüzgeç, Ali Çalık  ile ilgili bir tasarrufta bulunmadık. Soruşturmaya devam etmeliydiler. Kamuoyu algısını gözetmek zorundayız. Dosyalarda ciddi deliller olmayabilir. Sayın başsavcılarımız keşke bu savcılar ile bu soruşturmaları götürselerdi. Daha sağlıklı en azından kamuoyunda tereddütleri ortadan kaldırmış olurdu. Bu tür değişiklikler, hukuka yargıya olan güveni zedeliyor.

GÖREVDEN ALINAN SAVCILAR HAKKINDA BAŞLATILMIŞ BİR SORUŞTURMA YOK

Zekeriya Öz’ün Bolu’ya atanmasını uygun gördük. Muammer Akkaş’ın yürüttüğü soruşturma da başsavcı tarafından kendisinden alınmıştı. Diğer arkadaşlarımızla ilgili şu anda ellerinde yürütülmekte olan somut bir soruşturma yok. Fakat İstanbul’da bazı hukuk dışı işlemlerin yapıldığı yolunda duyumlar vardı. Bu nedenle arkadaşların da mağdur olmayacağı bir çözüm üzerinde çalıştık. İstanbul’a yakın yerlere atadık. Şu anda bir soruşturma da yok. Bir haberde çete üyesi gibi bir iddia da kullanılıyordu bu arkadaşlar için. Bunu da kabul etmemiz mümkün değil.

"YARGIYA GÜVEN YÜZDE 26’LARA İNDİ"

Kişiler hata yapabilir savcılar, hakimler, kurul hata yapabilir. Ama kurumları yıpratmamak gerekiyor. Türkiye’de maalesef 17 Aralık’tan bu yana kurumlara yönelik bir saldırı var. Yargının tümü hedef alınıyor. Yanlış yapanlarla ilgili gereğini yapalım ama fedakarca çalışan 14 bin hakim-savcının tümünü zan altında bırakacak açıklamalar hepimizi üzüyor. Bugüne kadar sessiz kalmamızın nedeni bu kavganın içine girmemek. Ortalık yatışsın diye bekledik. Ama gelinen noktada, yargıya duyulan güven yüzde 26, 27’lere inmiş durumda. Bunda hepimizin sorumluluğu var. Bu ülkenin bir tane yargısı var. Eğer ona olan güveni yitirirsek, kaos olur.

"CEMAATÇİLİĞİN ETİKETİ YOK"

HSYK ’da cemaatçi var mıdır? Cemaatçilik nasıl bir şeydir? Bir etiketi yok. Burada bizim için ölçü nedir? Hukuk kuralları dışında hukukun evrensel prensipleri dışında işler yapanlar varsa adı a cemaati, b cemaati bunu tespit etmek ve bunun gereğini yapmak. Hepimizin fikirleri var. Hukuk kurallarına uyuyor muyuz? Hukukun evrensel prensiplerini çiğniyor muyuz çiğnemiyor muyuz? Buna bakılması gerekir. Rapor alan arkadaşlarla ilgili ya da izin alan arkadaşlarla ilgili böyle bir itham yapıldı. Ahmet Hamsici’nin toplantıya katılmama gerekçesini ben biliyorum. Kendince ilkeli bir duruş göstermeye çalışıyor. İnsanların attıkları imzalara göre etiketlenmesini doğru bulmuyorum.


avrupagazete.com