MUSTAFA SAİT ÖZKAN 

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) başta olmak üzere yargı bürokrasisine hakim olan paralel yapının uygulamalarından rahatsızlık duyan hakim ve savcıların kurduğu Yargıda Birlik Platformu, yargıya duyulan güven kaybını önlemek amacıyla çalışmalarına hız kazandırdı. 17 Aralık operasyonu öncesinde kuruluş çalışmaları başlatılan Platform üyeleri, Sancaktepe Belediyesi Ortadağ Sosyal Tesisleri'nde, İstanbul Anadolu Yakası, Sakarya, Yalova gibi çevre illerden gelen 500 savcı ve hakimi kahvaltıda bir araya getirdi. Toplantıya katılan Platform üyeleri arasında yer alan birçok savcı ve hakim, önümüzdeki aylarda yapılacak HSYK üye seçimleri için birbirleriyle görüş alışverişinde bulundu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, Ağustos, Ekim ayları arasında yapılacak yüksek hakimler ve savcılar üyelerinin seçimleri için savcı ve hakimlerle istişarelerde bulunduklarını söyledi.

HSYK EŞİT DAVRANMALI

Salihoğlu, seçileceklerin hoşgörülü kucaklayıcı, itici olmayan, sabırlı kişilerin olması gerektiğini belirterek, 'Adaletin yücelmesi ve halkın gözünde yerini bulması gerekiyor. Bu anlamdaki en büyük görev de biz hakim ve savcılara düşüyor.' dedi. İlk toplantısını 19 Nisan 2014'te Konya'da gerçekleştiren Platform üyeleri HSYK'nın yüksek yargıç ve ünvanlı atamaları başta olmak üzere paralel uygulamalarından rahatsız olan hakim ve savcılardan oluşuyor. Toplantıda Salihoğlu'nun yanı sıra platform üyeleri arasında bulunan HSYK Başmüfettişi Mehmet Yılmaz, Ankara Başsavcı Vekili Ramazan Kaya, HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Basri Bağcı gibi çok sayıda üye yer aldı. Platform bugün Avrupa Yakası ve Edirne, Tekirdağ gibi çevre illerden gelen hakim ve savcılarla Topkapı 1453 Sosyal Tesisleri'nde buluşacak.

Hukukçulardan üst düzey katılım

Platform kurucuları içerisinde Ankara Başsavcı Vekilleri Ramazan Kaya ve Harun Kodalak, Ankara 5. İş Mahkemesi Hakimi Gülsün Mısır, Ankara 1. Sulh Ceza Hakimi Hayri Keskin, İstanbul Anadolu Başsavcı Vekili Ömür Topaç, Yargıtay Tetkik Hakimi Erkan Özkaya, Gölbaşı Başsavcısı Ali Çalık, HSYK Başmüfettişi Mehmet Yılmaz bulunuyor. Platforma daha sonra HSYK Genel Sekreteri Bilgin Başaran, Genel Sekreter Yardımcısı Musa Kanıcı, Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Selahattin Menteş, Basri Bağcı, Hukuk İşleri Genel Müdür Yardımcısı Feyzullah Taşkın bulunuyor.

 Yeni Şafak