HSYK, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcılığı döneminde Bekir Bozdağ’ın “Savcılar gizliliği ihlal etti, basına bilgi sızdırdı, suç duyurusunda bulunuyoruz” eleştirileri başta olmak üzere kritik toplantısında yolsuzluk soruşturması sürecinde yaşananlar, ortaya atılan soruşturmada delillerin karartıldığı, mahkemenin tedbir kararlarının uygulanmadığı, basına bilgi sızdırıldığı gibi iddiaları görüşecek. HSYK’nın teamül gereği İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Zekeriya Öz’le ilgili, Başbakan Erdoğan’ın da ima ettiği iddialar başta olmak üzere yargıya dönük tüm bu ciddi iddialarla ilgili “inceleme izni” verip müfettiş görevlendirmesi de bekleniyor.

DOSYA AÇILDI AMA

Bozdağ’ın, Adalet Bakanı olmadan önceki sözleri ve basındaki iddialar üzerine HSYK Hâkim ve Savcılar Soruşturma Bürosu’nda dosya açılmıştı. Ancak bu değerlendirme inceleme izni verilip verilmeyeceği HSYK üyelerinin de yılbaşı nedeniyle izne ayrılmasıyla yeni yıla bırakılmıştı. Daha sonra Başbakan savcılara dönük iddialarda bulunmuştu. Sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar da savcılara ve yaşanan sürece dönük olarak HSYK’ya suç duyurularında bulunmuşlardı. HSYK kaynakları Hürriyet’e yapılacak toplantıyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptılar:

SORUŞTURMA İZNİ DE MÜFETTİŞ DE HENÜZ YOK

“Şu anda HSYK’nın yolsuzluk operasyonu sonrası ortaya atılan iddialar ve savcılarla ilgili verdiği bir inceleme izni ve müfettiş görevlendirmesi yok. Basında bu yönde çıkan haberler doğru değil. Ancak HSYK 3. Dairesi bu hafta toplanıp bu dosyaları değerlendirecek. Savcılarla ilgili ortak bir değerlendirme mi yapılacak ayrı ayrı bir inceleme mi söz konusu olacak o da daha belirlenmedi. İstanbul Adliyesi’nde şu anda çalışan müfettişler var. Ancak yaptıkları incelemeler tamamen başka konularda yürütülüyor. Hakim-savcılara dönük şikayetlerle ilgili. Zekeriya Öz’le ilgili de şu an itibarıyla verilmiş bir inceleme izni de söz konusu değil.”

HSYK 3. DAİRE NE YAPACAK?

Hakim ve savcılarla ilgili inceleme ve soruşturma kararları HSYK bünyesindeki 3. Dairesi tarafından veriliyor. 3. Daire Başkanı, aynı zamanda HYSK Başkanvekili de olan Ahmet Hamsici. Daire’nin soruşturma kararı alması üzerine görevlendirilecek HSYK müfettişleri soruşturma yaparak rapor hazırlayacak. Bu soruşturma raporları ise HSYK 2. Dairesi’nde görüşülecek. HSYK 2’nci Daire Başkanlığı’nı ise Nesibe Özer yürütüyor. Savcılar hakkında soruşturma yapılıp disiplin cezası talebiyle 2’nci Daire’ye gelmesi halinde bu Daire ceza verilip verilmemesini karara bağlayacak.

MAZERET KARARNAMESİ YOLDA

HSYK 1. Dairesi ise mazeret kararnamesi üzerinde çalışıyor. Kararnamenin tamamlandığı ve en kısa sürede yayımlanacağı belirlendi. Yargı çevrelerinde, rutin olarak sadece mazeretlere, sağlık durumuna dayalı çıkarılan bu kararnamede sürprizler olabileceği ve kararnamenin HSYK’nın sitesinden bu hafta içinde yayınlanabileceği de öne sürülüyor.