Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısına yönelik uzlaşma arayışları devam ederken, AK Parti teklifinin Adalet Komisyonu'ndaki görüşmelerinde beşinci gün de tamamlandı.

Dünkü oturuma Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın kurul üyeleri üzerindeki yetkilerini artıran değişiklik damgasını vurdu.

Kritik maddelerin ele alındığı oturumda, dokuz madde daha kabul edildi.

AK Parti, 52 maddelik teklifin en tartışmalı maddelerinden "Kurul başkanı sıfatıyla Adalet Bakanı'na HSYK üyeleri hakkında suç soruşturması ve disiplin işlemlerini yapma yetkisi" veren 27. maddede bakanın yetkilerini artıran bir değişiklik yaptı.

Değişiklikle, hakim ve savcılar hakkında denetim araştırma inceleme ve soruşturma yapılması işlemlerine "onay verme ya da vermeme yetkisi" de Adalet Bakanı'na verildi.

Bu değişiklik komisyonda tartışmaları da beraberinde getirdi. Muhalefet temsilcileri, yürütmenin yargıyı bu düzenlemeyle tahakküm altına alacağı eleştirisi yaptı.

BAŞBAKAN'DAN ÇAĞRI
Başbakan Erdoğan dün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada muhalefete çağrıda bulunmuş ve "Eğer muhalefet anayasa değişikliğini beraber yapalım derse, biz yasa teklifini dondururuz. Gerekirse genel kurula indirmeyiz" ifadelerini kullanmıştı.

Hükümetin bu önerisini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli muhalefet partilerine yaptıkları ziyarette iletti.

Öneriye BDP yeşil ışık yakarken, CHP teklifin geri çekilmesini şart koştu. MHP'den ise ret yanıtı geldi.


ntv