16 isim arasında HSYK 2. Daire Başkanı Nesibe Özer’in, Ankara Hakimi olan kardeşi Necmi Özer dikkat çekti.

Final turunda oy kullanmadı

HSYK Genel Kurulu’ndaki dünkü seçimin ilk turuna HSYK 2. Daire Başkanı Nesibe Özer de katıldı ve oy kullandı. Ancak Özer, kardeşi Ankara Hakimi Necmi Özer 5 bin 245 üye adayı arasından finale kalınca ikinci turda oy kullanmadı. Böylece Başkan Özer, kardeşinin seçildiği turda tarafsız kalıp oy vermemiş oldu.

Seçimi geç kaldı

HYSK çevrelerinde, Necmi Özer’in eski kurul döneminde Ankara Ticaret Mahkemesi Başkanlığı yaptığı, ancak yasa değişikliğinin ardından bu mahkeme tek hakimli hale gelince Ankara hakimi olduğuna dikkat çekildi. Aynı çevrelerde Hürriyet dünyasına, “Necmi Özer Yargıtay üyeliğini haketmiş bir isimdi. Seçilmesi son derece yerindedir ve geç bile kalmıştır” değerlendirmesi yapıldı. 

Rakiplerini seçtiler

Referandum sonrası yapılan HSYK üyeliği seçimlerine katılıp 2 bini aşkın oy alan Ankara Cumhuriyet Savcısı Alp Arslan ise Yargıtay’a üye seçilen bir başka ilginç isim oldu. HSYK üyeleri eski rakiplerine de oy verip Yargıtay’a üye seçtiler.

Sarıkaya neden seçilmedi

Seçime giden HSYK üyeleri özel bir değerlendirme yapıp, karar da alınmamasına rağmen süren davaları etkilendiği görüntüsünü yaratmamak için kamuoyu gündemineki soruşturma ve davaların hakim-savcılarını Yargıtay üyeliğine seçmediler. Ek listeden aday olan eski Van Savcısı Ferhat Sarıkaya, Ergenekon, Balyoz, Şike, Deniz Feneri gibi dava ve soruşturmalarla gündeme gelen hakim-savcıların hiçbiri üye olarak seçilmedi. HSYK geçen defa kürsüden dört hakimi Yargıtay’a seçerken bu kez altı hakimi üye seçti. Seçimin bir diğer özelliği ise listedeki Ankara ağırlığı oldu. 11 üye Ankara’dan seçildi.

İşte 16 yeni Yargıtay üyesi

“Ankara Cumhuriyet Savcısı Alp Arslan, Yargıtay Tetkik Hakimi olup Türkiye Adalet Akademisi’nde görevli hakim Dr İlyas Şahin, Hakim Gürler Dursun, Konya Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hacı Osman Kaya, Hakim Hanefi Keskin, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Muhsin Şentürk, Personel Genel Müdürü Mustafa Kemal Özçelik, Hakim Nazmiye Beyazıtoğlu Kuşçuoğlu, Hakim Necmi Özer, Yargıtay Tetkik Hakimi Nesrin Şengün, Hakim Oktay Acu, Hakim Ömer Faruk Herdem, HSYK Teftiş Kurulu Başkanlığı Kurul Başmüfettişi Özcan Turan, Yargıtay Tetkik Hakimi Öznur Kakillioğlu, Kartal Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Refik Sarıoğlu, Gölbaşı Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Seyfettin Tuncer.”

hürriyet