HSYK, Hideyat Karaca ve 75 polis hakkında tahliye kararı veren 29 ve 32'inci Asliye Ceza mahkemesi hakimlerini görevden aldı.
HSYK ŞANLIURFA'DAKİ HAKİM KAHRAMAN'I AÇIĞA ALDI

HAKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) usulsüz işlem yaptığı iddia edilen Şanlıurfa 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi üyelerinden Hakim Habil Kahraman’ı açığa aldı. HSYK daha önceden şikayet edilen Kahraman’ın, yasa dışı dinleme operasyonu kapsamında mahkemeye çıkartılan 3 istihbaratçı polisi tahliye ettiği öğrenildi.

5 Ocak tarihinde usulsüz dinlemelere ilişkin Şanlıurfa merkezli 11 ilde gerçekleştirilen operasyon kapsamında aralarında şube müdürü, amir, başkomiser ile polis memurlarının bulunduğu 14 kişi gözaltına alınmıştı. Savcılık sorgusunun ardından mahkemeye sevk edilen şüphelilerden 3’ü çıkarıldıkları 2'nci Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı. Polislerin avukatlarının 12 Ocak'ta karara yaptığı itiraz bir gün sonra reddedildi. Avukatların itirazı üzerine dosya daha sonra 1'inci Sulh Ceza Hakimliği’ne geldi, bu mahkeme de tahliye talebini reddetti ve karar kesinleşmiş oldu.

Kararın kesinleşmesinden 2 gün sonra şüpheli avukatları, Şanlıurfa 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi üyelerinden nöbetçi Hakim Habil Kahraman’dan tahliye kararı istedi. Nöbetçi hakim olan Kahraman, başvuru üzerine önceki istihbaratçı polislerin tahliye edilmesine yönelik karar verdi.

HSYK, 3 istihbaratçı polisin tutukluluk kararına yapılan itirazların 2'nci Sulh ile bir üst mahkeme olan 1'inci Sulh Ceza tarafından reddedilmesi ve söz konusu kararın kesinleşmesine rağmen dosyayı incelemeden genel gerekçelerle tahliye kararı alan Hakim Habil Kahraman hakkında soruşturma başlattı. HSYK, bugün yaptığı toplantıda usulsüz şekilde karar almakla suçlanan Kahraman'ı açığa aldı.
Ali LEYLAK / ŞANLIURFA,(DHA)