Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun  (HSYK), 17/25 Aralık darbe girişiminin mimarları Zekeriya Öz, Muammer Akkaş, Celal Kara, Mehmet Yüzgeç ve Süleyman Karaçöl'ü meslekten ihracı konusunda oy  çokluğu ile alınan  kararın gerekçesindeki kimi  ayrıntılar ortaya çıktı.
Gerekçede, yürütülen soruşturmalardaki İşlemlerin, temelden yoksun ve sakat olduğu 'zehirli ağacın meyvesi de zehirlidir' ilkesi gereği, delil olarak kullanılması ve değerlendirilmesinin mümkün olmayan delillerle soruşturmanın yürütülmeyeceğinin   tartışma götürmeyecek şekilde açık ve ne  olduğu belirtildi.

 SORUŞTURMADAKİ  DÖNEMİN BAŞBAKANI  İFADESİ

Gerekçede ayrıca, İstanbul Mali Şube bilgisayarlarından kurtarılan dosyada Erdoğan'dan bahsederken “dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan”, “örgüt lideri dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan” ibarelerine yer verildiği vurgulandı. Gerekçede, CMK 140/5'te konutlar hakkında teknik ve fiziki takip yapılamayacağı düzenlenmesine rağmen Başbakanlık Resmi Konutu'nun teknik takibe maruz bırakıldığı, Kısıklı'daki konut ile ilgili de GSM cell haritası çıkarılarak Erdoğan'ın görüştüğü kişilerle ilgili sinyal eşleştirmesi yapıldığı aktarıldı.

İşadamı Turgay Ciner'in uzun süre dinlenildiği kaydedilen gerekçede, “Hatta Başbakanlık konutundaki görüşmesinin GSM cell haritasından takip edilerek aynı anda Başbakanla buluştuğunun tespit edilmesine rağmen hakkında fezleke düzenlenmemesi hukuki terminoloji ile izah edilememiştir” denildi.
Gerekçede ayrıca  soruşturma  sırasında  çok sayıda ismin dinlendiği bunların arasında bulunan  Anadolu  Cumhuriyet Başsavcısı ve  HSYk yedek üyesi Celal Avar,   Akil İnsanlar Heyetinden Orhan Gencebay, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Coş ve Zekeriya Öz'ün  aracısı olarak Ali ağaoğlu'na giden İş adamı  Osman Ağca  gibi isimler hakkında da  dinlemelerin  yapıldığı   ancak  haklarında herhangi bir isnatta bulunulmadığı gibi kayıtların suç teşkil etmemesi nedeniyle imhasının yapılmadığı da belirtildi.

http://www.hukukmedeniyeti.org/haber/7450/hsyk-nin-ihrac-kararindan-ayrintilar/