Alanya, Torbalı, Bodrum, Çorlu gibi ilçeler birinci dereceye alınırken, Anamur ikinci, Gölbaşı, Köyceğiz, Geyve, Gümüşhacıköy, Gürün gibi ilçeler ise üçüncü dereceye alındı. Birinci sınıf hakim ve savcılar ise bu değişikliğe tepki gösterdi. Beklenmedik bu bölge derece değişikliğini ‘Kıyım Bölge Derece Değişikliği’ olarak yorumlayan birinci sınıf hakim ve savcılar, bu çalışmanın siyasi olduğuna vurgu yaptı. Değişikliğin AK Parti hükümetinin, kendince tasfiye edecekleri hakim ve savcılar için çıkarıldığını iddia eden bazı hakim ve savcılar, böylelikle istenmeyen birinci derece hakim ve savcıların pasif, önemli olayların yaşanmadığı yerlere gönderileceğini ileri sürdü.

6 Ocak 2015 tarihinde HSYK tarafından yapılan ‘Bölge Derece Değişikliği’ cumhuriyet başsavcılıklarına, adli yargı ilk derece mahkemelerine ve adalet komisyonu başkanlıklarına gönderildi. HSYK Genel Sekreterliği tarafından duyurulan 61434595/166 sayılı kararda, bölge derece değişikliğine gerekçe olarak ise bölgelerin coğrafi ve ekonomik şartları, sağlık, sosyal durumları ile mahrumiyet derecelerinin dikkate alındığı belirtildi. HSYK Genel Sekreter Yardımcısı Hakim Serdar Mutta imzasıyla gönderilen kararda, “Hakimler ve cumhuriyet savcıları tarafından uygulanacak olan atama ve nakil yönetmeliğinin ilişik listesinde, adli yargı adalet teşkilatı olarak gösterilen bölgelerden bir kısım mahallerin coğrafi ve ekonomik şartları, sağlık, sosyal ve kültürel durumları, mahrumiyet dereceleri ile ulaşım, gelişme ve önemli merkezlere yakınlıkları dikkate alınarak bölge derecelerinin değiştirilmesi hususu HSYK Genel Kurulu'nca görüşülmüştür.” ifadelerine yer verildi.

Söz konusu bölge derece değişikliği yapılan yerler ve bölgeleri şöyle: "Aksaray, Alanya, Düzce, İskenderun, Torbalı, Kırşehir, Mardin, Bodrum, Çorlu, Rize ve Van, coğrafi ve ekonomik şartları, sağlık, sosyal ve kültürel durumları ile ulaşım, gelişme ve önemli merkezlere yakınlıkları dikkate alınarak ikinci bölge olan derecesi birinci bölge olarak değiştirildi. Anamur ve Siirt’in coğrafi ve ekonomik şartları, sağlık, sosyal ve kültürel durumları ile ulaşım, gelişme ve önemli merkezlere yakınlıkları dikkate alınarak üçüncü olan bölge derecesi ikinci bölgeye çıkarıldı.

Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesi ise coğrafi ve ekonomik şartları, sağlık, sosyal ve kültürel durumları ile ulaşım, gelişme ve önemli merkezlere yakınlığı dikkate alınarak dördüncü olan bölge derecesi üçüncü bölge olarak değiştirilirken Görele, Köyceğiz ve Geyve’de mahrumiyet dereceleri ile ulaşım, gelişme ve önemli merkezlere uzaklıkları dikkate alınarak, iki olan bölge derecesi üç olarak değiştirildi. Karara göre Gümüşhacıköy, Nallıhan ve Gürün ise coğrafi ve ekonomik şartları, sağlık, sosyal ve kültürel durumları, mahrumiyet dereceleri ile ulaşım, gelişme ve önemli merkezlere uzaklıkları dikkate alınarak üç olan bölge derecesi dört olarak değiştirildi.

Birinci sınıf hakim ve savcılar ise bu değişikliğe tepki gösterdi. Beklenmedik bu bölge derece değişikliğini ‘Kıyım Bölge Derece Değişikliği’ olarak yorumlayan bazı birinci sınıf hakim ve savcılar, HSYK yasasında, birinci sınıf hakim ve savcılar ‘birinci sınıf bölgelere gider’ maddesini hatırlattı. Bazı birinci sınıf hakim ve savcılar, bu değişikliğin AKP hükümetinin kendilerince tasfiye edecekleri birinci sınıf hakim ve savcıları, hak ettikleri ve önemli dava ve olayların yaşandığı önemli, büyük illere vermek yerine daha küçük ve pasif yerlere vermek için yapıldığı iddiasında bulundu.


CİHAN