TBMM Adalet Komisyonu'nda, HSYK ile ilgili yasa teklifinin görüşmelerine devam ediliyor. 

Komisyon, bugünkü çalışmasına, teklifin 47. maddesinden başladı. Ak Parti milletvekillerinin verdiği önergeyle madde, metinden çıkarıldı. 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, muhalefet milletvekillerinin soruları üzerine, HSYK'nın dünkü toplantısına işaret ederek, yeni Adalet bakanı ve kurul başkanı olarak kendisinin ve müsteşarın da toplantıya katıldığını, toplantı gündemindeki konuların ele alındığını söyledi. "Bir noktadan sonra ben ayrıldım. Çünkü disiplin ile ilgili konular var; yasa gereği Kurul Başkanı disiplinle ilgili müzakerelere  ve oylamalara katılamıyor" diyen Bozdağ, toplantının daha sonra devam ettiğini kaydetti. 

Toplantıdan çıktıktan sonra Kurul'un aldığı kararlarla ilgili açıklama yapmadığını belirten Bozdağ, Kurul'un bir parti veya başka şekilde sürekli  basına açıklama yapmasını doğru bulmadığını, bunun hem kurul kararlarının sürekli tartışılmasına hem de siyasallaşmaya neden olacağını ve Kurul'a olan güveni zedeleyeceğini söyledi.

Bozdağ, "Kurul, kararları kendi içinde nasıl duyuruyorsa aynı şekilde duyurması, basının da bunları kamuoyuna aktarması doğru olandır. Kurul'un aldığı kararların önemli kısmı zaten yayınlanıyor, kendi sistemi içinde, kişilere yönelik olanlar da kendilerine bildiriliyor. Kurul kendi kararıyla bir değerlendirme yaptı ve bazı dairelerdeki üyeliklerde değişiklik oldu. Kurulun içindeki müzakereleri burada paylaşmam doğru olmaz" dedi.

Disiplinle ilgili konunun önemli olduğuna işaret eden Bozdağ, şunları söyledi:

"Esasında Kurul'a intikal eden ihbar ve şikayetler bir daire tarafından inceleniyor, ön inceleme yapılıyor, buna göre disiplin soruşturması başlatılmasına ilgili daire karar verirse, bu Kurul Başkanı'na geliyor. Kurul Başkanı'nın olur vermesi halinde devamı işlemler yapılıyor. Kamuoyunda bilinen Ergenekon, Balyoz gibi davalarda pek çok ihbar ve şikayetler olmuş. Bunların önemli kısmı daireden Kurul Başkanı'nın önüne gelmeden işlem yapılmasına gerek olmadığına karar veriliyor. Bunları Kurul Başkanı görmüyor. Sadece önüne gelenlerine olur veriyor veya ret veriyor. Dün bir değişiklik önerdik, kabul edildi. Eğer kurul işleme konulmasına disiplin veya başka yönden müfettiş gönderilmesine, incelenmesine karar vermemiş konular da Kurul Başkanı'nın önüne gelecek, denetleme yetkisi olacak. Bu değişiklikten sonra belki bu tür şikayetlerle ilgili daha titiz yol izlenir. Kurul'un ihbar ve şikayetlerle ilgili konuyu gündeme alması,  daha çok 3. daire çalışması çerçevesinde oluyor. Sayın Başbakan veya başka siyasi kişilerin suç duyuruları konusunda, ilgili dairenin resen harekete geçme yetkisi var. Kurul, herhangi bir savcı veya hakim hakkında bir suç veya isnatta bulunulduğunda bunu gündemine alır, dana sonra ilgili mekanizması çerçevesinde bunları işletmesi lazım. Bu noktada sizinle paylaşacağım başka bilgi yok."

Yeniden yargılama konusunun önemli olduğunu belirten Bozdağ, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'nun önerilerini kendilerine yazılı metin olarak sunduğunu söyledi. Konunun Anayasa ve hukuk düzeni açısından ne kadar mümkün olduğu, dosyalara ne tür yansımaları olacağı, ortaya çıkaracağı sonuçları artıları ve eksileriyle gördükten sonra herkesin üzerinde mutabık kalacağı formülasyona nasıl ulaşabileceklerine dair kapsamlı bir çalışma yürütüldüğünü kaydeden Bozdağ,  konu olgunlaştığında kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

Bozdağ, TBB Başkanı Feyzioğlu'na bu hafta randevu vereceğini söylediğini, ameliyat olduğu için görüşemediklerini belirterek, en kısa zamanda kendisiyle görüşeceğini söyledi. 

Tasarının görüşmeleri sürüyor. - TBMM