Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekilliği ve 3. Daire Başkanlığı'na Metin Yandırmaz, 1. Daire Başkanlığı'na Halil Koç, 2. Daire Başkanlığı'na Mehmet Yılmaz atandı

RADİKAL - HSYK’daki görev dağılımı belli oldu. Atama ve nakil işlemlerinden sorumlu 1. Daire’nin başkanlığına, Yargıda Birlik Platformu’nun (YBP) hükümet kanadından olan Halil Koç seçildi. Buna karşılık, soruşturma ve terfi işlemlerine bakan 2. Daire’nin başkanlığına YBP’nin sosyal demokrat eğilimli üyelerinden Mehmet Yılmaz getirildi. Hakim ve savcılar hakkındaki şikayetleri incelemek ve araştırmakla görevli 3. Daire’nin başkanlığına da HSYK seçimlerinde en çok oya alan, ülkücü kökenli YBP’li Metin Yandırmaz seçildi. Yandırmaz aynı zamanda HSYK Başkanvekilliği'ne atandı.

Hükümet tarafından desteklenen YBP'nin kazandığı HSYK’da üç ayrı daire başkanlığı; AKP’li, ülkücü ve sosyal demokrat üyelerce paylaşıldı. HSYK’daki en kritik daire olan, atama ve nakil işlemlerine bakan 1. Daire’nin başkanlığına, iktidarla aynı siyasi çizgiye sahip olan Halil Koç seçildi. Böylelikle kritik noktalara hangi hakim ve savcıların atanacağına ilişkin yetki, iktidara yakın üyelere geçti. Buna karşılık 2. Daire sosyal demokratlara, 1. Daire ise milliyetçilere bırakıldı.

MEKANİZMA NASIL İŞLİYOR?

22 üyeli HSYK Genel Kurulu, en az 12 üye ile toplanıp yine 12 üyesiyle karar alabiliyor. Daireler ise 7 üye ile toplanıp 4 üye ile karar verebiliyor. HSYK Genel Kurulu'nda yürütme kontenjanından gelen 7 oyu garanti olan hükümet kanadı, Yargıda Birlik Platformu (YBP) ile ittifak kurduğu takdirde salt çoğunluk olan 12 oyun üzerine çıkarak 15 oyluk bir çoğunluğa ulaşabilecek.

 
3 DAİRE NE İŞ YAPIYOR?

1. DAİRE: Hakim-savcı atamalarına bakan en kritik daire. Yapılan seçimle bu kritik dairenin toplanması ve karar almasında herhangi bir sorun yaşanması ihtimali ortadan kalktı. 

2. DAİRE: Hakim ve savcıların terfisine karar verilip soruşturma sonuçlarıyla ilgili karar veren 2'nci Daire'de de hükümete yakın isimlerin çoğunluğu oluşturuyor. 

3. DAİRE: Soruşturma izinlerini veren ve HSYK 3'üncü Dairesi'nde de yeni bir yapı oluşturulacak. Bakan Bozdağ'ın, "HSYK 3'üncü Dairesi hakim ve savcılarla ilgili incelemeler konusunda büyük bir blokaj uyguluyor" şikayeti ortadan kalkacak.


radikal