Hakim, savcı ve avukatların üye olduğu, yapılan yorumları sadece hukukçuların izleyebildiği bir hukuk sitesinde hakimin görüş açıklaması, yorum yapması suç olamayacağı gibi disiplin suçu hiç olamaz.

Hakim Keskin Karakurt sadece hukukçu üyelerin girebildiği adalet.org sitesinde yaptığı yorumda “Ben protestocuları alkışlarla destekledim. Yargının olmazsa olmaz parçası olan avukatlara yapılan bu muamele kabul edilemez” demiş. HSYK Başmüfettişi bu ifadeleri hakimin bağımsızlığı ve tarafsızlığının ihlali olarak görmüş.

Bu yorumun üye hukukçuların takip ettiği bir hukuk sitesinde yapılmış olması hakimin ölçülülüğünü gösterir, yoksa aynı yorum açık sözlü medyada yapılmış olsa da suç oluşturmaz. Yorum ile bir suç veya suçlu övülmüyor, demokrasinin olmazsa olmazı protesto hakkına sahip çıkılıyor. Demokrasi ve hukukun üstünlüğünün olduğu her ülkede bu yorum gayet normal karşılanır ve hiç kimsenin aklından bu yorumu yapan yargıç hakkında soruşma başlatmak geçmez. Hakim değil bir protestoyu yorumla alkışlamak bizzat bu protestoya katılabilir de.. Hukukumuzda hakim ve savcıları, yasalarımızda toplantı ve gösteri yürüyüşü olarak tanımlanan ve önceden izin almadan herkesin kullanabileceği bir demokratik hak olan protesto hakkından yoksun bırakan bir düzenleme yoktur.

HSYK bu soruşturma ile hukuk devleti ve demokrasi adına bir kötü not daha almıştır. Umarız bu yoldan dönülür.

Rahmi Ofluoğlu