HSYK, vicdan ve hukuk kriterlerine göre karar veren hakim ve savcıları sürüyor. Kritik dava ve soruşturmada özgür vicdanları ile karar veren isimler jet atamalara maruz kaldı. Sürgün edilen son isim, savcı Hasan Can oldu.
Bugün Gazetesi'nin haberine göre, iktidarın baskı ve taleplerine boyun eğmeyerek hukuk ve vicdanlarıyla karar veren hakim ve savcılara yönelik kıyıma yeni bir skandal eklendi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) son kararnamesinde beklentileri yönünde mütalaa vermeyen savcı Hasan Can'ı Elazığ'a sürdü.


YETKİSİZ KARAR VERDİ

Tutuklu polisler ve gazeteciler hakkında tahliye kararı veren hakimler Mustafa Başer ve Metin Özçelik hakkında  Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi yetkisiz ve görevsiz olduğu halde tutuklama kararı vermişti.

MÜTALAA BEĞENİLMEDİ

Başer ve Özçelik'in avukatları Bakırköy 7 Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulundu. 7. Ağır Ceza Mahkemesi karar vermek için savcılıktan da mütalaa istedi. Savcı Hasan Can mahkemeye verdiği mütalaada 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin görevsiz ve yetkisiz olduğunu belirtti. Savcı Can'ın mütalaasının ardından Elazığ'a sürüldüğü ortaya çıktı.

SİPARİŞ KARAR VERMEYEN YARGIÇLAR GÖNDERİLDİ

Mavi Marmara davasında İsrail'li komutanların yakalanmasına karar veren İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ümit Kaptan tenzili rütbeyle Bakırköy'e düz hakim yapıldı. 

BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu soruşturmasında takipsizlik kararı veren savcı Habip Korkmaz terfi ettirilerek başsavcı yapıldı.

17 Aralık soruşturmasında tutuklama kararı veren Hakim Cemil Gedikli Erzurum'a ardından da Kastamonu'ya sürüldü.

YouTube'a erişimi engelleyen TİB kararının yürütmesini durduran Ankara 4. İdare Mahkemesi Başkanı Cihangir Cengiz, Konya'ya  üye olarak gönderildi.

İstanbul'un siluetini bozan 169 kulelerine yıkım ile 3. havalimanının olumlu ÇED raporu için yürütmeyi durdurma kararı veren 4. İdare

Mahkemesi'nın başkan ve üyeleri sürüldü.

KPSS TAHLİYELERİNE CEZA 

Gezi Parkı ve çevresindeki Taksim meydan projesini iptal eden İstanbul 10. İdare Mahkemesi'nin Başkanı Rabia Başer Bölge İdare Mahkemesi üyeliğine, üye Ali Kurt da Van'a sürüldü.

17 Aralık'ta tutuklama kararı veren Hakim Cemil Gedikli Erzurum, oradan da Kastamonu'ya sürüldü.

KPSS'ye ilişkin soruşturmada tutuklu bulunan 25 öğretmeni tahliye eden 4. Sulh Ceza Hakimi Ramazan Kanmaz görevden alınarak Ağır Ceza Mahkemesine üye hakim yapıldı.

Tahliye kararlarında imzası bulunan 6. Sulh Ceza Hakimi Hülya Tıraş da uzmanlığının aksine çocuk mahkemesine gönderildi. 7. Sulh Ceza Hakimi Bahadır Coşlu ise Asliye Ceza'ya gönderildi.

Böcek Davasında eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Hasan Palaz ile 8 kişi hakkında beraat kararı veren 7. Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri de görevlerinden alındı.

49 HAKİM VE SAVCI AÇIKTA

Hasan Palaz hakkında böcek raporunda tahrifat iddiasıyla açılan davada tahliye kararı veren 2. Ağır Ceza Hakimi Fatma Ekinci de asliye cezada görevlendirildi.

17 Aralık yolsuzluk operasyonları sonrasında 49 hakim ve savcı açığa alınırken, 2 hakim ve 4 savcı tutuklandı.

MAHKEME DOSYAYI AVUKATLARDAN GİZLİYOR

Mahkemenin dosyada bulunan mütalaaları tutuklu hakimlerin lehine olduğu gerekçesiyle avukatlardan gizlediği belirtildi.