Yargıtay cezayı onadı, ancak Aziz Yıldırım'ın tutuklanması için Mahkeme'nin infaz kararını Savcılık'a göndermesi gerekiyor. Davayı gören özel yetkili 16. Ağır Ceza Mahkemesi kapatıldı, yerine bakan 18. Ağır Ceza Mahkemesi ne yapması gerektiğini Adalet Komisyonu'na, Komisyon da HSYK'ya sordu. HSYK, 1 günde de mahkeme atayabilir, süreç 3 ayı da bulabilir. Aziz Başkan, Kadıköy'de kupayı kaldırabilir.

Futbolda şike davasında bundan sonra nasıl bir yol izleneceği HSYK’dan gelecek yanıtla belirlenecek. Yargıtay 5. Ceza Dairesi, şike davasında bazı sanıklar yönünden verilen yerel mahkeme kararını onaylarken bazı sanıklar yönünden bozmuştu. Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu bazı sanıkların itirazlarının Yargıtay Başsavcılığı’nca reddedilmesinin ardından dosyanın geldiği İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi, dosyanın bundan sonraki süreci ile ilgili karar veremedi. Mahkeme ne yapması gerektiğini Adalet Komisyonu’na sordu. Komisyon da aynı yazıyı HSYK’ya gönderdi. İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi, Adalet Komisyonu aracılığı ile HSYK’dan gelecek yanıta göre Aziz Yıldırım ile birlikte cezası onanan sanıklar yönünden dosyayı ya doğrudan infaz savcılığına yollayacak ya da tevziye tabi tutup yeni bir mahkemeye göndererek dosyanın bu mahkeme üzerinden infaz savcılığına gönderilmesini sağlayacak. Haklarında verilen hükümler bozulan sanıkların dosyası ise yeniden yargılama için yeni mahkemesine gönderilecek. FANATİK, yaşanan son gelişmeleri uzmanlara sordu. İşte yorumları;


Fenerbahçeli avukatlar


“Bizler, Aziz Yıldırım’ın avukatları olarak 18 Nisan Cuma günü ‘yeniden yargılanma’ için müracaatta bulunduk. Bu müracaatımız inceleniyor. Bu arada yaşanan son gelişme, tarafımızdan şöyle okunmuştur: Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), yargılamanın yenilenmesi ya da dosyanın infaza gönderilmesi konusundaki nihai kararın verilebilmesi için bir mahkeme aramaktadır. HSYK’nın bu kararı ne kadar süre içinde vereceği önemlidir. Şu aşamada pozitif ya da negatif bir gelişme olarak yorumlanamaz, fakat HSYK’nın karar vereceği süre, elbette büyük önem taşımaktadır. Çünkü bu karar ne kadar gecikirse, bizim Anayasa Mahkemesi’nden (AYM) beklediğimiz kararın çıkma ihtimali de o kadar artacaktır.”

Mustafa Küçükoğlu (Savcı)

“Haklarındaki onama kararı kesinleşenler için çok bir şey değişeceğini düşünmüyorum. Ama haklarında lehte bozma kararı olanlar için mahkeme yeni bir duruşma açacak. Sanıyorum, bu durumda ‘yetkisizlik’ kararı çıkacak ve bu aşamadan sonra İstanbul Anadolu Adliyesi bakacaktır dosyaya... Fakat bir parantez açmakta da fayda var. HSYK, bu kararı ne kadar geç verirse, infaz sürecinin başlaması da o kadar gecikecektir. Yani Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın yeniden hapse girmesi de bir süreliğine de olsa engellenecektir.”

Şimdi ne olacak?

1- Gözler HSYK’da... HSYK, mahkemeyi 1 günde atayabilir, bu süreç 3 ayı bulabilir, hatta daha da uzayabilir.
2- Aziz Yıldırım’ın infaz evrakı (yakalanma) ilgili mahkeme tarafından infaz savcılığına gönderilmediği sürece tutuklama işlemi yapılamaz.
3- Kaba bir ifadeyle süreç şöyle işler: Mahkeme, “Ben bu şahsı suçlu buldum, hakkındaki karar kesinleşti. Gereğini yapın” der. Savcılık da kolluk kuvvetleri ile işlemleri başlatır.
4- HSYK, mahkemeyi atamadan, Anayasa Mahkemesi’nden herhangi bir karar çıkarsa; davanın geleceği açısından farklı gelişmeler yaşanabilir.

Önemli not:

Şike davasına bakan özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi kapatıldıktan sonra, bu mahkemenin arşiv dosyalarına İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bakması uygun görülmüştü. HSYK’nın nihai kararlar için de 18. Ağır Ceza Mahkemesi’ni ataması büyük ihtimal.

Zafer Büyükavcı