Hâkim ve savcılar üç yıl boyunca gruplar halinde Strasbourg’a götürülerek AİHM kursuna tabi tutulacak. TMK 10. madde ile görevli hâkim ve savcılardan oluşan ilk grup, kasım ayında AİHM’de iki günlük kursa tabi tutulacak. 

Projenin uygulamasına ilişkin hazırlanan raporda, üç yıl içinde AİHM’ye 18 ziyaretin gerçekleştirileceği belirtilerek şöyle denildi: 
“Ziyaretçi grupların 40 kişilik olması planlanmaktadır. Proje faaliyetleri kapsamında ülkemizde her yıl üç konferans hedeflenmektedir. Kürsüde görev yapan hâkim, savcı, başsavcı ve mahkeme başkanlarının katılacağı bölgesel konferanslarda özellikle AİHM uzmanları ve AİHS alanında kariyer sahibi akademisyenlerden faydalanılacaktır.” 
HSYK, proje kapsamında eğitime katılan hâkim ve savcıların AİHM kararlarına uygun kararlar verip verip vermeyeceğini de denetleyecek. Raporda “Proje kapsamında mahkemeye gönderilen hâkim ve savcıların döndükten sonraki iki yıllık süreçte vereceği kararlarda AİHM kararlarına atıf yapması beklenmektedir. İlerleyen dönemde incelenen seçkin kararlar kitap haline getirilecek” denildi.

(Radikal)