2 bin 664 hakim ve savcıyı kapsayan kararnamesini geçen hafta yayımlayan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Dairesi, yetki kararnamesi hazırlıklarına başladı.

HSYK 1. Dairesi, 2015 Ana Kararnamesi ile 2 bin 401'i adli, 263'ü idari olmak üzere toplam 2 bin 664 hakim ve savcının görev yerini değiştirmişti. Kararname çerçevesinde, Ergenekon ve Balyoz soruşturmaları ile davalarında görev alan, "Gülen Cemaati'ne yakın oldukları" iddia edilen 300'e yakın hakim ile savcının görev yerleri bir kez daha değiştirilmişti. 1. Daire, 11 Haziran'da yayımladığı kararname sonrası ilk olarak görev yeri değişikliklerine yapılan itirazları ele aldı. İtirazları bu hafta sonuçlandırması beklenen kurulun bir sonraki mesaisi yetki kararnamesi olacak. Yetki kararnamesi ile, görev yerleri değiştirilen hakimlerin yeni yetkileri belirlenecek. Kararnamenin bin civarında hakimi kapsaması bekleniyor.

Kararname ile boş bulunan bazı adalet komisyonu başkanlıklarına da atama yapılacak. Adalet komisyonları, adliyelerde görev yapacak personelin atama ve disiplin işlemlerine bakıyor. Kararname ile gözaltı, tutuklama, mal varlığına tedbir gibi kararları veren sulh ceza hakimlerinin bazılarının da değişeceği belirtiliyor. Artan iş yükü dikkate alınarak, İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde, ek sulh ceza hakimi de görevlendirileceği ifade ediliyor.

AĞIR CEZA REİSLERİNE 'TIRPAN'

Görev yerleri değiştirilen ağır ceza mahkemesi başkanlarının da yeni mahkemeleri ve yetkileri belirlenecek. Bu isimlerden önemli bir bölümünün, tekrar ağır ceza mahkemesi başkanı olarak görevlendirilmeyip, asliye ceza mahkemesi hakimi yapılacakları ifade ediliyor.


HaberTürk