vrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) “Türkiye’de sanıklara çapraz sorgu imkânının etkin bir biçimde tanınmadığı” yönündeki çıkarımlarını gözönüne alan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), “çapraz sorgu” eğitimi almaları için Erzincan, Erzurum, Ağrı ve Tunceli’de soruşturma yapan 200 savcı ve hâkimi Britanya ile Portekiz’e gönderecek.

HSYK, katılımcılardan eğitimlerinin sonunda, çapraz sorgunun Türkiye’de nasıl ve ne şekilde etkin olarak uygulanabileceğine dair çözüm önerileri getirmelerini isteyecek.

Çapraz sorgunun sanık ve mağdurun haklarını koruyarak gerçeği ortaya çıkarmanın en etkili yollarından biri olduğunu belirten HSYK, bu yöntemin savcı ve avukat tarafından tanığa doğrudan sorular sorulması suretiyle yapılan bir sorgulama tekniği ve delil elde etme aracı olduğunu vurguladı.

HSYK, “adil yargılama hakkını ihlal etmek” gerekçesiyle her yıl AİHM’de Türkiye aleyhine birçok dava açıldığını da dile getirdi. AİHM’e bu konuda 2010 yılında 6 bin 500 civarında başvuru yapılırken, 2011’de bu sayı 9 bine çıktı.

Raporlara yansıdı

Zaman zaman Türkiye’nin yüklü tazminatlar ödemeye mahkûm edildiğini anımsatan HSYK, konu hakkında şu görüşleri dile getirdi: “Açılan davaların bir kısmı, özellikle sanıklara ‘çapraz sorgu’ imkânının etkin bir şekilde tanınmamış olmasına dayanmaktadır.