EMRULLAH BAYRAK

Hakim ve savcılar açısından hak ve ödev olan meslek içi eğitimlerin HSYK tarafından yaptırılacağı, 2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 119. maddesi ile hüküm altına alındı. Kurul, söz konusu yasal düzenleme yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, talepleri de göz önüne alarak birçok meslek içi eğitim programı düzenledi. Bu kapsamda, bugüne kadar düzenlenen 112 eğitim programına 8 bin 342 hakim ve cumhuriyet savcısı katıldı.

Hukuk Muhakemesi Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve Türk Borçlar Kanunu ile bireysel başvuru hakkı gibi önemli yasal düzenlemelerin, 2011 ve 2012 yıllarında hayata geçirilmesi ve temel yasalarda yapılan değişikliklerin hakim ve savcılar tarafından doğru anlaşılmasının önemi nedeniyle bu alanlardaki eğitimlere ağırlık verildi. Söz konusu eğitimlerin önemli ölçüde tamamlanmasının ardından, 2013 yılında hakim ve cumhuriyet savcılarının diğer alanlardaki ihtiyaçlarının da doğru tespit edilerek, bu çerçevede eğitim faaliyetlerini yürütmek, kurulun öncelikli hedefleri arasına konuldu.

EĞİTİMLERE KATILMAK ZORUNLU

Bu hedef doğrultusunda, Kasım 2012 tarihinde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, internet sitesinden hakimler ve savcılara yönelik bir anket yaptı. İhtiyaç analizleri doğrultusunda, 2013 yılına yönelik müfredat çalışması yapıldı. Bu çalışmanın tamamlanmasından sonra hazırlanan eğitim planı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Birinci Dairesi'nin 12.02.2013 tarihli ve 241 sayılı kararı ile kabul edildi.

Kabul edilen eğitim planı ile birlikte 51 ayrı alanda 84 programa 5 bine yakın hakim ve cumhuriyet savcısının katılımı planlanıyor. Eğitimler, hakim ve cumhuriyet savcılarının çalışma takvimlerine (duruşma, keşif, izin vs.) yıllık eğitim planına uygun olarak düzenlenecek.

Eğitim programına katılımların zorunlu olduğunu vurgulayan HSYK, 'Bu zorunluluğa rağmen geçerli bir mazereti ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Birinci Dairesi'nin muaf tutulmasına dair kararı bulunmadan toplantılara katılmayanların, görevlendirmenin gereğini yerine getirmemeleri, aynı eğitime başvurdukları halde kontenjan sınırlaması nedeni ile katılamayan diğer meslektaşlarının programdan istifade etmelerini engellemeleri ve önceden yapılan sözleşmeler gereğince mali külfet altına girilmesi nedeniyle durumlarının Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Üçüncü Dairesi'ne bildirilmesi gerekeceğinden başvuruların bu çerçevede yapılmasını' istedi.

KADINA KARŞI ŞİDDET KONUSUNDA EĞİTİM

Hakim ve savcıların eğitim alacağı bazı alanlar ise şöyle: "Kişisel gelişim eğitimi, Borçlar Kanunu, çocuk izlem merkezleri, doğal afetler ve idarenin sorumluluğu, İmar Hukuku, kentsel dönüşüm, bilişim suçları ve delil elde etme yöntemleri, 6284 Sayılı Kanun Kapsamında Ailenin Korunması ve Kadına Karşı şiddetin Önlenmesi, örgütlü suçlarda soruşturma usulü, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamında adil yargılanma hakkı, 6222 Sayılı Kanun kapsamında sporda şiddet ve düzensizliğin önlenmesi, etkin soruşturma yöntemi, denetimli serbestlik, yolsuzluk kaynaklı suçlar, çocuk adalet sistemi, boşanma ve sonuçları, çapraz sorgu, adli psikoloji alanındaki uygulamalar."



Haber Kaynağı: CHA