AK Parti-MHP uzlaşmasının ürünü yeni Anayasa teklifinin salt siyasi yönüyle tartışılmasından sıkılıp biraz da teknik hukuk yönünü merak edenler için...

Kamu hukuku yönünden Teklifin en önemli özelliği, hukuk sistemimizdeki birçok önemli müesseseye son vermesi.

Ortadan kaldırılanlar şunlar: Parlamenter sistem, HSYK’ya Yargı tarafından üye seçimi, Askeri Yargı, Sıkıyönetim, olağan dönem KHK’leri, tüzükler, TBMM’nin salt çoğunlukla erken seçime gidebilme imkanı, Cumhurbaşkanının (CB) tek başına yaptığı işlemler ile YAŞ kararlarına yargı bağışıklığı, yasallık ilkesi.

Bunlar yerine getirilenler ise şunlar: Başkanlık sistemi, HSYK’nın yarısının TBMM’ce seçimi, CB Kararnameleri ile Yürütme’ye asli düzenleme yetkisi tanınması, böylece kanun alanından bağımsız bir idari düzenleme alanı oluşturulması, TBMM’nin erken seçime gitme yetkisinin 3/5 çoğunluğa bağlanması yani zorlaştırılması, CB’nın yargılanmasının kolaylaştırılması (Yüce Divan için TBMM’de ¾ yerine 2/3).
Öncelikli tespitim, Teklifteki birçok yeniliğin teknik kurgusunun hiç de “amatör işi” olmadığı ve kendi içinde tutarlı olduğu. Ama Sistemin siyasi kurgularında potansiyel ciddi sorunlar var.

http://hukukmedeniyeti.org/