Selin Asker - soL

Balyoz sanıkları “adil yargılama hakkını” ihlal ettikleri gerekçesiyle Balyoz davasına bakmış olan özel yetkili İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin eski hakimleri Ömer Diken, Ali Efendi Peksak, Murat Üründü, Aytekin Özanlı hakkında HSYK’ya suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusuna, Balyoz sanıklarının tahliyesini sağlayan Anayasa Mahkemesi’nin “kişilik hakları ihlal edildi” kararını gerekçe gösteren avukatlar, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin yasal düzenleme sonucu hükümsüz kalan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin eski mahkeme başkanı ve üye hakimlerinin, davaya konu olan dijital delillere ilişkin bilirkişi incelemesi yaptırmayarak “adil yargılanma hakkını ihlal ettiğini” vurguladı.

6 askeri rapor ve 12 mütalaa
Dava sanığı eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’ın avukatı Hüseyin Ersöz tarafından sunulan dilekçede, eski mahkeme başkanı ve üyeleri hakkında soruşturma açılmasına yönelik talebin gerekçeleri belirtildi. 2011’de davanın dijital delilleri 3 CD’nin imajlarının kendilerine verilmesi üzerine adli bilişim uzmanlarına incelettirdiklerini ve TÜBİTAK tarafından yapılan tespitlerin bilimsel gerçeklerle örtüşmediğinin ortaya çıktığı hatırlatılan dilekçede, askeri bilirkişi raporlarına da yer verilerek, dökümanların askeri teamüllere aykırı olarak kaleme alındığı ve teknik tutarsızlıkların bulunduğu yönünde tespitlerin altı çizildi.

Mahkeme üyelerine soruşturma talebi
Tüm bu raporlara rağmen mahkemenin bilirkişi incelemesi yaptırılması yönündeki talepleri reddetmesine karşı başvurulan Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin de ret kararı verdiği hatırlatılan dilekçede, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman ve Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün dinlenilmesi taleplerinin de gerekçesiz reddedildiği hatırlatıldı. Birleşmiş Milletler Keyfi Tutuklamaları Önleme Çalışma Grubu’nun adil yargılanma hakkının ihlal edildiği yönünde verdiği rapor da gerekçeler arasında yer aldı.

Mahkemenin, “Adil yargılama hakkının ihlal” suçunu işlediğini Anayasa Mahkemesi’nin geçtiğimiz günlerde verdiği kararla da onadığı belirtilen dilekçede, HSYK’dan mahkeme başkanı ve üyeler hakkında soruşturma başlatılması talep edildi.

'Hakimlerin cezalandırılması gerekli'
soL'a konuşan avukat Hüseyin Ersöz, adı geçen mahkeme üyelerine yönelik HSYK'ya birçok şikayette bulunduklarını ancak bu kez Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararın dikkate alınmasını beklediklerini ifade etti. Ersöz, "Bu kez Anayasa Mahkemesi kararı ile sabit olan 'Görevi Kötüye Kullanma ve Hürriyeti Tahdit Suçları'ndan yürütülecek soruşturmada hukuka aykırı kararlar veren hakimler hakkında soruşturma başlatılması gerekiyor. Kamu vicdanının rahatlaması, kanunlara aykırı bir şekilde tarafsızlıklarını kaybederek yargılama yapan ve sanıkların özgürlüklerini ellerinden alan hakimlerin cezalandırılması ile mümkün olabilecektir" diye konuştu.