BRÜKSEL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , Brüksel’deki temasları çerçevesinde Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile görüştü. Görüşme sonrası Erdoğan, Barroso ve AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy üçlü basın toplantısı düzenledi. Toplantının ana konusunu HSYK düzenlemesi oluşturdu. AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Başbakan Tayyip Erdoğan’ı 17 Aralık operasyonu sonrası gelişmelerle ilgili olarak hem uyardı hem de destek verdi. Barroso, “ Türkiye hukukun üstünlüğü ve erklerin ayrımı ilkelerine uymalıdır. Bu konuda güvence aldık. Türkiye bu konuda yalnız değildir. Size destek vermeye hazırız” dedi. Erdoğan da, “Hukukun üstünlüğü noktasında problem yok” mesajı verdi.

Barosso: Endişeliyiz

Barosso gelişmelerle ilgili olarak şunları söyledi: “Bazı konularda endişe duyuyoruz, yakından izliyoruz. Endişelerimizi paylaştık. Samimi dost olarak sordum. Çok memnun oldum. İçten, açıkça yaklaştı, güvence verdi. Erklerin ayrımına saygı duyulduğunu ve hukukun önemli olduğunu söyledi. Sorun ne olursa olsun biz inanıyoruz, bunların çözümü hukukun üstünlüğü ve erklerin ayrımı ilkelerine uymalıdır. Tarafsızlık endişeleri AB standartlarında çözülmelidir’ dedik. İlkelere göre adımların atılacağını söyledi.” 

Demokrasi vurgusu

Başbakan Erdoğan da şunları dile getirdi: “Kuvvetler ayrılığı noktasında demokratik ülkelerin sorunu yoktur. Kuvvetler ayrılığına hassastırlar, inanırlar. Hukukun üstünlüğü noktasında bir problem yoktur. Yargının bağımsızlığı eğer tarafsızlıktan saparsa ciddi sıkıntılar doğar. Belli esaslara bağlamak yasamanın görevidir. Yasamayı ve yürütmeyi yok farz ederek sorumsuz olursa o ülke yargı devleti olur hukuk devleti olmaz. Biz demokratik ülkeden yanayız. Halkın iradesinin üstünde güç yoktur. Bunun tecelli ettiği yer parlamentodur. Düzenleme göreviyle mükelleftir.”
Erdoğan HSYK konusunda AB’nin çekinceleri giderildi mi? sorusuna “Bize bazı tavsiyeler oldu. Gerekli değişikler komisyonda yapıldı” cevabını verdi. Toplantıda Suriye’de meydana gelen olayların Türkiye’yi rahatsız ettiğini dile getiren Erdoğan, “Televizyonlara düşen 55 bin fotoğraf karesindeki bir vahşet, soykırımının ne kadar ağır olduğunu gösteriyor. Cenevre 2 toplantısını çok önemsiyorum. İnsanlığın artık harekete geçmesi ve atılması gereken adımları atmasını istiyorum. BM Güvenlik Konseyi’nin çok daha tutarlı ve kararlı adım atmasını bekliyoruz” diye konuştu. 

‘Kıbrıs’tan asker çekilmez’

Erdoğan, görüşmelerde Kıbrıs konusunun da gündeme geldiğini belirterek, “Bize mesela bugün bir şey daha söylediler, askerin çekilmesi gibi bir şey. Böyle bir teklifi biz duymadık, duymuyoruz” dedi. 

‘AB dışı arayışlar olabilir’

Konuşmasında AB’ye üyelik sürecine de değinen Erdoğan, “Avrupa Birliği 51 yıldır bizi kapıda bekletiyor. Netice almamız halinde yola devam edeceğiz ama netice alamazsak, bu bizi başka arayışların içerisine de itebilir” uyarısında bulundu.
AB Konseyi Başkanı Rompuy ise Suriye’deki fotoğraflara ilişkin “Geçici bir iktidar oluşması anahtardır. Yeterince delil var elimizde” dedi.