Kopyalanan verilerin imhasını talep eden adalet.org sitesinin kurucusu Hakim Başar, “Amaç başka, hakimliğinizce verilen karar hukuk camiasında infiale neden olmuştur” dedi

Aralarında hakim ve savcıların bulunduğu 20 bin hukukçunun kişisel bilgilerinin polis baskınıyla kopyalanmasına ilişkin İzmir 7. Sulh Sulh Ceza Hakimi'nin kararına itirazedildi. Adalet.org sitesinin kurucusu Hakim Aydın Başar, hukuka aykırı kararın iptali, kopyalanan verilerin imhasını talep etti. Başar, sitedeki bilgilerin kopyalanmasının arkasında farklı amaçlar bulunduğunu belirtti. Başar, “Yani bu bir bilgisizlik veya sonu düşünülemeyen bir karar değil, arkasındaki amaç başka” dedi.

BİLGiZLİKTEN DEĞİL

Sitenin kurucusu Balıkesir Hakimi Aydın Başar, itiraz dilekçesini hakim ve savcıların özel bilgilerini kopyalayan ve büyük tepkiye yol açan kararı veren İzmir 7. Sulh CezaHakimliği'ne gönderdi. Başvurusuyla ilgili adalet.org sitesinde açıklama yapan Başar, veri tabanının kopyalanmasının bir bilgisizlik veya sonu düşünülemeyen bir kararolmadığını, arkasındaki amacın başka olduğunu kaydetti.  

SÖZÜN BİTTİĞİ YER

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit'in “Geçmişte yargıya güven yüzde 70 idi, şimdi yüzde 30'lara düştü” sözlerine atıfta bulunarak, yargıya olan güvensizliğe dikkat çeken Başar, “Devlete, polise, hakime mutlak bir güvensizlik var. Halk hiç yoktan yüzde 30 güveniyor. Biz ise birbirimize hiç güvenmiyoruz” dedi. Soruşturmanın sitede yazılan bir yazı ve bir kişiyle ilgili olduğunu resmi olmayan kaynaklardan öğrendiğini belirten Başar şöyle devam etti: 

“Ancak dileğim, gerçekten bunun bir öngöremezlik sonucu, adalet.org gibi kişisel bilgilerin bulunduğu, yargı teşkilatının büyük çoğunluğunun üye olduğu bir siteyi kopyalamanın vahametini hesap etmeden yapılmış olmasıdır. Aksinin kabulü halinde, gerçekten hepten sözün bittiği yere geldiğimizi ve gidilecek başka yer olmadığını kabul etmemiz gerekir.

KOPYALAR İMHA EDİLSİN

Başar, İzmir Sulh Ceza Hakimliği'ne verdiği dilekçede ise soruşturmanın bir kişi ile ilgili olduğunu öğrendiğini, daha önce soruşturmayı yürüten savcılık tarafından istenen bilgilerin verildiğini vurguladı. Başar dilekçesinde, “Hakimliğinizce verilen karar siteüyeleri ve genel olarak hukuk camiasında infial yaratmıştır” diyerek, arama kararının iptaline, sitenin alınmış kopya veya kopyalarının imhasına karar verilmesini talep etti.

DEVLET SINIRI AŞTI

Hukuki olmayan bir arama kararı sonucu, özel bilgilerin bulunduğu adalet.org sitesinin tamamen kopyalandığını kaydeden Hakim Aydın Başar, şunları kaydetti: “Devlet, alması gerekenden daha fazlasını almıştır. 

Devlet aslında hukuk demektir. Suçluları tutuklayabilir, suçluların evlerini arayabilir, mallarına el koyabilir. Ama bunu hep hukuk ve vicdan ölçüsünde yapmalıdır. Bu sınırları aşamaz. Aştığı anda kendini inkar etmiş olur. İşin özeti sitemizle ilgili tasarrufta devlet, sınırını aşmıştır. Benim evde olması gereken mektuplarımı, özel eşyalarımı, mesajlarımı hiç haklı bir neden olmadan kendi evine götürmüştür. Sadece benim değil, binlercehukukçunun gizli kalması gerektiği eşyalarını da, hukuk kuralları içerisinde olmayan biruygulama sonucu evine götürmüştür.”

ADALETE GÖZDAĞI BASKINI

Yargıtay üyeleri, hakimler, savcılaravukatlar ve noterlerin aralarında olduğu 20 bin üyeliadalet.org sitesini basan polis, bir kişinin bilgisi için tüm bilgiler kopyalanmıştı. Büyüktepki çeken karar İzmir Başsavcılığı'nın talebi üzerine İzmir 7. Sulh Ceza Hakimi tarafından alınmıştı.  Kararda, aramalarda zorunlu olan şüpheli adı ve suçlamakonusuna bile yer verilmemesi dikkat çekmişti.
Metin Arslan / Özgür Düşünce Gazetesi