Adalet Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK)’dan gelen bir yazı ile bazı mahkeme ve savcılıkların işlemlerini incelemeye aldığı ortaya çıktı.

BTK, Adalet Bakanlığı’na resmi yollardan başvurarak Türkiye genelinde bazı mahkeme başkanı hakim ve savcıların isimlerini verdi. Kurum, hakim ve savcılıkların kayıtlı olan mail hesapları üzerinden iletişim tespiti ve hat sahibi belirleme, iletişim dökümü gibi talepleri olduğunu belirtti. Ama bu isteklerin imzasız ve eksik belgeli geldiğinin de altını çizdi. Kurum, mahkeme ve savcılıkların taleplerinin usulsüz olarak algılandığını ve taleplerin işleme konulmadığının altını çizdi.

Kullanmayı bilmiyorlarmış

BTK’nın aktardığı sorun üzerine Adalet Bakanlığı da konuyla ilgili inceleme başlattığı öğrenildi. Bakanlık yetkilileri, talepte bulunan hakim ve savcılıkların işlemlerini takibe aldı. İncelemelerde ise sorunun, bazı hakim ve savcıların UYAP üzerinde BTK ile kurulan entegre sistemi kullanmayı bilmemelerinden kaynaklandığı ortaya çıktı. Bunun üzerine Bakanlık sistemi daha kullanılabilir hale getirmek, savcılık ve mahkemelerin izleyecekleri yolu belirtir şekilde sistem üzerinde güncelleme yaptı. Öte yandan yapılacak işlemlerde taleplerin kayıtlı e posta yoluyla yapılması da yasaklandı. Hakim ve savcılar, tüm bilgi ve belge talepleriyle ilgili yazışmalarını UYAP üzerinden yapılması konusunda uyarıldı.