Brezilya'daki kürtaj tarışmaları, Zika virüsünün ardından tekrar şiddetlendi.

Katolik nüfusunun ağırlıkta olduğu ülkede, 2012 yılına dek yalnızca tecavüz ve anne yaşamının tehlikede olduğu durumlarda kürtaj uygulanabiliyordu. Kürtaj yanlısı aktivistlerin yoğun faaliyetleri ise, 2012'de bebekte anensefali tablosu olduğunda da yasal kürtajın uygulanabileceği doğrultusunda bir yasa değişikliğini sağladı.

Zika virüsünün ortaya çıkmasıyla beraber, kürtaj yanlısı hekim ve avukatlar virüsün tespit edildiği durumda da kürtajın yapılması yönünde bir çalışma yürütmeye başladı. 

Brezilyalı Kızıl Derneği Başkanı doktor Artur Timerman, Zika tanısı alan kadınların zaten yasal olmayan şekillerde kürtaj olduğunu, mikrosefali bir bebek doğurmaktan kaçındıklarını söyledi. Kendisine gelen ve Zika teşhisi koyduğu biri altı diğeri ise sekiz haftalık hamile olan kadınların, kürtaj olmaya gittiğini belirten Timerman, Brezilya'da son verilere göre 404 bebeğin mikrosefali ile doğduğunu söyledi.

'HAMİLE KALMAK İÇİN BEKLEYİN'

Ülkede 3670 kişi ise, Zika şüphesiyle izlem altında.

Kürtaj kararı için Yargıtay'a başvuran hekimlerden Thomaz Gollop ise, hastalıkla ilgili ne yapılabileceğini görene dek kadınların hamile kalmak için bir süre beklemesi önerisinde bulundu. Gollop, kürtaja ilişkin yasaların genişletilmesi gerektiğini ülkede her yıl 1 milyondan fazla yasadışı kürtaj uygulandığını söyledi.

yasadışı kürtaj uygulamaları, kadın sağlığı açısından çok büyük bir tehlike oluşturuyor.

Kaynak: Haber.sol.org.tr