Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Zeki Duman, Van'da 2011'de meydana gelen 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerin dini inanç ve davranışlara etkisiyle ilgili araştırma yaparak bunu "Sosyolojik Açıdan Deprem ve Din" adını verdiği kitapta yayınladı. 

"KADINLAR DİNDARLAŞIYOR"

Araştırmada, depremin insanların dinsel eğilimlerinde ciddi anlamda değişiklik ve kırılmalara yol açtığının ortaya çıktığına dikkat çeken Doç. Dr. Duman, "Araştırmamızın asıl amacı, depremin dinsel tutumları nasıl etkilediğini ortaya çıkarmaktı. Araştırmamız bize ilginç sonuçlar verdi. Deprem ve din arasında çok sıkı bir ilişki olduğunu gördük. Deprem kadınları daha çok etkiliyor. Kadınlar daha çok dindarlaşıyor. Kadınların özellikle dini tercih, dini pratik ve inançlarında, deprem öncesine göre daha muhafazakarlaştıkları görülüyor. Dini pratiklerini daha çok yerine getiriyor, Kuran okuyor, mezarlık ziyareti yapıyor ve televizyondan dini programlar izliyorlar" dedi.

"DEPREM AŞİRETÇİLİĞİ DE YIKIYOR"

Doç. Dr. Duman, yıllarca birbiriyle görüşmeyen, konuşmayan akrabaların deprem anından itibaren bir araya gelip dayanışma içine girdiğine ilişkin sonuçlar elde ettiklerini söyledi. Araştırmanın önemli sonuçlarından birinin de depremin aşiretçiliği de olumsuz etkilediği yönünde olduğunu anlatan Doç. Dr. Duman, "Feodal bir yapıya sahip aşiret içinde olan kesim, bağlı oldukları aşiretlerden deprem sonrası yeteri kadar yardım almadıkları, aşiret liderlerinin kendilerini yalnız bıraktığını ve kendilerinin aşiretten koptuğunu bize bu araştırmada söylediler" diye konuştu.
 


Kaynak: Haber.sol.org.tr