Son kanunla "nüfus cüzdanı" ibareleri "kimlik kartı" şeklinde değiştirilirken, yeni kimlik kartlarının dağıtım çalışmaları başladı. Pilot bölge olarak seçilen Kırıkkale'de yeni kimlik dağıtımına başlanırken, 2018 yılına kadar ülke genelinde ve yurtdışındaki Türk vatandaşları yeni kimlikleri edinecek.

10 YIL GEÇERLİ
Nüfus cüzdanları, 31 Aralık 2016'ya kadar Maliye Bakanlığınca bastırılacak, nüfus müdürlüklerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere muhasebe yetkililerine, dış temsilciliklerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere Dışişleri Bakanlığına gönderilecek. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarla beraber 80 milyon civarında kimlik dağıtımı yapılacak. Kadın ve erkeğe farklı renkte kimlik uygulaması kalkarken 10 yıl geçerli yeni kartların bedeli yıl sonuna kadar 8 lira olacak.

YENİ KİMLİK ÇIKARTMANIN BEDELİ
Bu yeni kimlik kartları 31 Aralık 2016 tarihine kadar "değerli kağıt bedeli" adı altında 8 liralık ücret verilecek. Yasal bildirim süresi dışında doğum ya da değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartları için 15'er lira, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için ise 30 lira ödenecek. Tasarıda, kayıp kart bedeli olarak 50 lira öngörülüyordu. Bu fiyat, madde görüşmeleri sırasında 30 liraya düşürüldü.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr