14. yüzyılda Dante tarafından yazılmış, İtalyan edebiyatının en ünlü epik şiiri ve dünya klasiklerinin başyapıtlarından olan İlahî Komedya’da geçen "İnferno/Cehennem", bu konserde müzikal yorumu ile seyirci karşısında olacak. Konser biletleri http://istanbul.nhkm.org.tr/event/konser-volkan-ergen-meric-demirkol/ l... edinilebilir.

Tanıtım metninden:

1300 yılında bir Cuma günü Dante 35 yaşındadır. Dante, şiirde bunu “Yaşam yolumuzun yarısında” mısrasıyla dile getirir. Derin kişisel bunalımın bir alegorisi olan ve muhtemelen 13. kantoda bir intihar girişimi olarak verilen karanlık ormanda yolunu kaybeder. Ormanda günahlarını sembolize eden vahşi hayvanların saldırısına uğrar. Burada şehveti simgeleyen leopar, kötü hırs ve günahkar nefsi simgeleyen aslan ve dişi kurt ile karşılaşır. Vahşi hayvanların yani günahlarının ve nefsinin kötü isteklerinin elinden kaçmayı, doğru yola ulaşmayı, dağın arkasında parlayan güneş ile simgelenen ilahi kurtuluşa ermeyi umut eder. Virgilius tarafından kurtarılır ve onunla birlikte yeraltına, güneşin erişemediği derin karanlığa doğru giderler, cehenneme inerler.

Bu eserin şüphesiz en çarpıcı ve en çok tartışılan bölümü cehennemdir ve dokuz halkadan oluşmaktadır. Müzikçiler Dante’nin imgelemleri ve çağrışımları doğrultusunda sesler üretecek, kendi kontrollerindeki ışıklar aracılığıyla birbirlerini yönetecek ve önceden belirledikleri çok sayıdaki edebi olguyu sesleştireceklerdir.

Katlar arasındaki titreşim odaklı bu gezinim, bir çeşit metamorfozdur, bu mini cehennem orkestrası izlenirken gerçeklik algılarına tanık olmak hatta müdahale etmek kaçınılmazdır.


Kaynak: Haber.sol.org.tr