Yaklaşık 1.5 milyon mükellefi ilgilendiren uygulama başlıyor. Maliye Bakanı Naci Ağbal, 4 yıldır uygulanan “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi”nin kapsamının genişletildiğini belirterek, mükelleflerin artık sadece kira geliri için değil, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratları için de internet üzerinden kendileri için hazırlanan beyannameyi onaylayarak işlemlerini tamamlayabileceğini bildirdi. Ağbal, 1.5 milyon vatandaşı ilgilendiren Hazır Beyan Sistemi’ni uygulamaya mart ayı itibarıyla başlayacaklarını kaydetti.

ÖDEME DE İNTERNETTEN

Söz konusu sistemle artık ilgili alanlardaki vergi hesaplamalarının otomatik olarak yapılacağını belirten Ağbal, sistemden yurtdışında yaşayan vatandaşların da yararlanabileceğini söyledi.

Ağbal, “Bu sayede vatandaşlarımız, vergi dairesine veya mali müşavir, muhasebeci gibi bir uzmana ihtiyaç duymadan, internete girerek beyannamelerini kolayca verebilecek, vergilerini de yine internetten kredi kartı ile ödeyebilecek” ifadesini kullandı.

Ağbal, her gün gelişen teknolojinin imkânlarını kullanarak mükelleflerin işlerini kolaylaştırmayı, aynı zamanda kayıtdışılıkla etkin olarak mücadele etmeyi hedeflediklerini söyledi. Ağbal, 4 yıldır uygulanan Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi sayesinde daha önce vergilendirilmeyen büyük bir meblağı da sistemin içine dahil etmiş olduklarını dile getirdi.

DEĞİŞİKLİK YAPILABİLECEK

Maliye Bakanı Ağbal, Hazır Beyan Sistemi’ne Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden ulaşılabileceğini bildirdi.

MART AYINDA BAŞLIYOR

Beyan sistemindeki yeniliği anlatan Bakan Ağbal, “1,5 milyon vatandaşımızı ilgilendiren Hazır Beyan Sistemi’ni uygulamaya mart ayı itibarıyla başlıyoruz” diye konuştu.

"ZORUNLU DEĞİL"

Sistemden kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratları ayrı ayrı veya birlikte elde eden mükelleflerin yararlanabileceğini belirten Ağbal, isteyenlerin beyannamelerini yine kâğıt ortamında verebileceğini de kaydetti. Ağbal, “Biz bu sistemi vatandaşlarımıza kolaylık olsun diye sunuyoruz ama ‘Ben eski usulde devam ederim, beyannamemi gider vergi dairesine veririm’ diyenler olursa onlara da en iyi şekilde hizmet vermeye devam edeceğiz” dedi.

Kaynak: Haber.sol.org.tr