Soma'da 2014'te 301 işçinin hayatını kaybettiği maden katliamının birinci yıl dönümünde Yalova’daki anma yürüyüşüne katılıp “Hırsız katil Erdoğan” sloganı attıkları iddia edilen ve aralarında öğretmen Mertcan Özcan’ın da olduğu 15 kişiye “Cumhurbaşkanı'na hakaret” iddiasıyla dava açıldı. Yalova Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 29 Şubat’taki son duruşmasında tüm sanıkları beraat etti. Gerekçeli kararda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi parti lideri gibi davrandığı savunularak, şöyle denildi: 

“Mağdurun cumhurbaşkanı olduktan sonraki birtakım davranışları ve sözlerinin toplumun bazı kesimlerinde hala iktidarda bulunan partinin genel başkanı gibi hareket ettiği, eski partisi ile bağlarını kopartmadığı algısını oluşturduğu ve siyasal kişilik taşıdığı düşünülerek protestolara konu olduğu, (bu nedenle) sloganları atan şahıslar hakkında işlem yapılmasında anayasa ve eşitlik ilkesi yönünden aykırılık oluştuğu...”

MAHKEME BERT ETTİRDİ, VALİLİK "AÇIĞA ALIN" DEDİ

Radikal'de yer alan habere göre, buna rağmen Yalova Valiliği karardan bir gün sonra, Çiftlikköy Kaymakamlığı’na gönderdiği yazıda Mertcan Özcan hakkında “cumhurbaşkanlığına hakaret”ten suç duyurusunda bulundu ve disiplin soruşturması başlatılmasını istedi. Yazıda, “Devletin organlarının saygınlığına karşı yapılan fiilin şekli ve muhatabının cumhurbaşkanlığı makamı olması nedeniyle” Özcan’ın “disiplin soruşturması sonuçlanıncaya kadar görevinden uzaklaştırılması” talep edildi. Çiflikköy Kaymakamlığı da ertesi gün Özcan’ı görevinden uzaklaştırdı.


Kaynak: Haber.sol.org.tr