Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Valilik talebiyle Twitter paylaşımları nedeniyle haklarında soruşturma açtığı altı akademisyenden ikisine kınama cezası verdi.

Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim elemanları Aysun Gezen ve Ozan Değer’e verilen cezanın gerekçesi “Hizmet dışında, resmi sıfatın gerektirdiği itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak” olarak belirtildi.  Hangi paylaşımların bu suçlamaya yol açtığı açıklanmadı.

Bianet’te yer alan habere göre, Gezen, “Valiliğin talimatıyla verilmiş keyfi bir ceza, dayanağı, hukuki gerekçesi yok” derken gerekli hukuki girişimlerde bulunacaklarını belirtti.

Gezen’in de aralarında olduğu beş akademisyen hakkında polisin kampüse girerek öğrencileri darp ettiği ve akademisyenlerin de gözaltına alındığı olaylara ilgili emniyet talebiyle açılan diğer soruşturmada ise yeterli delil olmadığı için ceza verilmedi.

Ankara Valiliği, Rektörlüğe gönderdiği 6 Nisan tarihli yazıda altı akademisyenin Twitter hesaplarına ilişkin suçlamalara yer vererek haklarında disiplin ve idari işlemlerin yapılmasını talep etti.

Valilik, akademisyenlerin IŞİD karşıtı, Özgecan Aslan cinayetine ilişkin “Yasta değil isyandayız” başlıklı paylaşımlarını da göstererek su suçlamaları yönlendirdi:

“Cumhurbaşkanlığı makamına hakaret, devletin egemenlik organının saygınlığını zedelemek, Cumhuriyetin niteliklerini, siyasi, hukuki düzenini değiştirmek, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türkiye Devletinin ve Cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, Devlet otoritesini zaafa uğratıp, Devletin güvenliğini ve kamu düzenini bozmak amacıyla hareket eden yasadışı terör örgütlerinin eylemlerini meşru göstermek, övmek ve bu yöntemlere başvurmayı teşvik edici açıklamalarda bulunmak ve bunları sosyal medya aracılığıyla yaymak…”

Rektörlük 14 Nisan’da akademisyenler hakkında disiplin soruşturması açtı. 30 Haziran’daki savunmalarında akademisyenlere şu soruları yönlendirdi:

* Twitter hesabınız var mı, aktif mi?

* Twiter hesabınız üzerinden Türkiye Cumhuriyeti Devletinin başı olup Türkiye Cumhuriyetinin ve Türk milletinin birliğini temsil eden Cumhurbaşkanlığı makamı ile ilgili olarak yazılar yazdınız mı?

* Twiter üzerinden Cumhurbaşkanı ile ilgili yazılar yazıp bunları herkesle paylaşmanızın amacı nedir?

* Yasadışı terör örgütlerinin eylemlerini meşru görüyor musunuz?

Disiplin soruşturmasının sonucu bugün akademisyenlere iletildi. Dört akademisyene ceza verilmezken iki akademisyen kınama cezası aldı.

Soruşturma sonucuna ilişkin 2 Eylül tarihli yazıda “Tamamlanan disiplin soruşturması sonucunda, Rektörlük Makamının 25.08.2015 tarih ve 85 sayılı onayı ile Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı, ve Memurları Disiplin Yönetmeliği’nin 6/d maddesi uyarınca ‘kınama’ cezası ile cezalandırılmanıza karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Söz konusu yönetmelik maddesi “Hizmet dışında, resmi sıfatın gerektirdiği itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak”.

Hangi tweetlerin cezaya gerekçe olduğu gösterilmedi. Karara 7 gün içinde itiraz hakkı bulunduğu da belirtildi.


Kaynak: Haber.sol.org.tr