Ürdün'ü esir alan şiddetli soğuk, rüzgar, kar yağışı sağanak yağmurla mücadele eden Suriyeli mültecilerin sefalet tablosunu derinleştiriyor.

Ülkede Cumartesi günü başlayan soğuk hava dalgası, sıcaklıkların sıfırın altına inmesine neden oldu. Meteorolog Ayman Savalha, ülkedeki sıcaklıkların eksi 8-10 dereceyi bulduğunu söyledi. Amman'da kar yağışının 20-30 cm'i bulacağı belirtildi.

Amman Büyükşehir Belediyesi, soğuk hava nedeniyle kentte olağanüstü hal ilan etti. Üniversitelerin 2 gün tatil edildiği kentte, soğuğun en büyük mağdurları ise Suriyeli mülteciler oldu.

Ülkedeki 1,4 milyon mülteci, bitmemiş evlerde, pencere ve kapıların plastik ya da kartonlarla kapatılmaya çalışıldığı binalarda yaşam savaşı veriyor. 

'KATLANMAK ZORUNDAYIZ'

6 çocuğuyla birlikte yaşayan Ruda isimli kadın, yakacak gazları olmadığını, battaniyelerle ısınmaya çalıştıklarını, yiyecek kuponları ile yumurta dahi alamadıklarını söylüyor.

Ülkenin dördüncü büyük kenti Zaatari'deki mülteci kampında, 80 bin mülteci yaşıyor. Sokakları çamur altında olan kamptaki mülteciler, plastik botlar ediniyorlar.

20 bin mültecinin yaşadığı Azrak kampında ise mültecilere yatak, gazlı ısıtıcı ve yemek kuponları veriliyor. 6 battaniyeleri olduğunu söyleyen 3 kişilik bir aileye mensup bir mülteci "Soğuğa katlanmak zorundayız" yorumunu yapıyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Ürdün Başkanı Andrew Harper, Zaatari kampında yaşayan mültecilere battaniye ve ısıtıcı dağıtıldığını, asıl zor koşulların ise kamp dışında yaşayan mülteciler için olduğunu belirtiyor.

Kaynak: Haber.sol.org.tr