Ankara Ulus’taki "acele kamulaştırma" kararı, Mimarlar Odası ile Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’i bir kez daha karşı karşıya getirdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin isteği üzerine Bakanlar Kurulu’nun Ulus’ta dört alanla ilgili "acele kamulaştırma" kararı alması, Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve mülk sahipleri tarafından yargıya taşınmıştı. Danıştay 6. Dairesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin menfaatinin etkilenmediği gerekçesiyle davayı redderken, mülk sahiplerinin açtığı davada "acele kamulaştırma" kararları durduruldu. Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Mahkeme kararında karşı oylar var, dava temyize gidecek” dedi.

"MELİH GÖKÇEK ACELE SEVİNMESİN"

Danıştay 6. Dairesi'nin verdiği ehliyet ret kararının hukuken sakat bir karar olduğunu belirten Candan, "Danıştay 6. Dairesi, hem Taksim Topçu Kışlası kararını reddeden, hem Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) davalarını reddeden dairedir. Acele kamulaştırma davamız, hukuksuz bir şekilde ehliyetten reddedildi. Bu ilk kez başımıza gelmiyor, dava süreçlerini uzatmak için bu tür yöntemler uygulanıyor. Karara itiraz edeceğiz. Danıştay Dava Daireleri İdari Kurulu’na gidecek. Kararda iki karşı oy var. Melih Gökçek sevinmekte acele etmesin, Ulus’taki acele kamulaştırma kararı ne kadar hukuksuzsa, acele sevinmek de o kadar boş. Mahkeme kararını manipüle ederek acele sevinmelere gerek yok. Kararın temyizden lehimize döneceğine dair hiçbir şüphemiz yok. Ulus, kent için oldukça değerli bir alan, böyle bir alanı iş bilmeyenlerin eline terk etmeyeceğiz. Ulus’un talan edilmesine izin vermeyeceğiz. Ehliyetimizi anayasadan aldık" dedi. 

"ULUS'TA ARKEOLOJİK SİT ALANINA ACELE KAMULAŞTIRMA KARARI BİLİM DIŞIDIR"

Candan şunları söyledi: “Mülk sahiplerinin açtığı davada, yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bakanlar Kurulu’nun acele kamulaştırma kararının yürütmesi durduruldu. Ankara’nın en büyük  talihsizliği, neye sevindiğini, neye sevineceğini bilmeyen bir yöneticinin elinde kalmasıdır. Ulus’ta arkeolojik SİT alanına bile acele kamulaştırma kararı aldırılması akıl dışıdır, bilim dışıdır. Ulus’la ilgili zerre kadar bilgileri yok. En son Ulus planlarına açtığımız davada verilen bilirkişi raporu bunun kanıtıdır."

Kaynak: Haber.sol.org.tr