Ukrayna'da "Ukrayna vatandaşı olmayan bakanlar"dan sonra, sırada "ithal başbakan" var.

Ukrayna'dan yayın yapan Pravda'nın iddiasına göre, Devlet Başkanı Petro Poroşenko'ya yakın kaynaklar, yeni Başbakan olarak ABD doğumlu Maliye Bakanı Natalie Jaresko'yı düşünüyor.

Jaresko'nun bazı şartlar altında bu görevi kabul ettiği söyleniyor. Bu şartlar, "siyasi yönelimi olmayan teknokratlar bakanların da bulunduğu bir hükümet" ve koalisyondaki tüm partlerin deteği.

Jaresko ayrıca Boris Lojkin ve Dmitro Şımkiv'in Başbakan Yardımcılığı görevine getirilmesini ve Enerji Bakanı Volodimir Demçışın ile birlikte birkaç bakanın gönderilmesini istiyor.

Lojkin eski bir medya devi ve Poroşenko'nun "iş" arkadaşı. Şımkıv ise eski bir Microsoft yetkililerinden.

Radikal Parti lideri Oleg Lıyaşko da, Poroşenko yönetiminin bir teknokratlar hükümeti kurmayı planladığını, bu hükümette birkaç on yıl önce Polonya'daki "reformların" yaratıcısı olan Polonyalı Leszek Balcerowicz gibi yabancıların da bulunacağını söyledi.

Şu andaki Başbakan Arsenıy Yatsenyuk'un 8 ya da 9 Mart'ta istifa etmesi bekleniyor.

Jaresko, 1965 yılında ABD'nin Illinois eyaletinde dünyaya geldi. Jaresko, 2014 yılında Maliye Bakanı olduğunda Ukrayna vatandaşlığı alırken, ABD vatandaşlığı da hala devam ediyor.

ABD yasaları çifte vatandaşlığı reddetmezken, Ukrayna yasalarına göre Jaresko iki yıl içerisinde Ukrayna harici vatandaşlığından vazgeçmek durumunda.

 


Kaynak: Haber.sol.org.tr