Okmeydanı Cemevi’nde 22 Mayıs 2014’te bir cenaze törenine katılmak üzere beklerken polis Sezgin Korkmaz’ın silahıyla öldürdüğü Uğur Kurt’un annesi Güllünaz Kurt hakkında ifadesi dahi alınmadan dava açıldı. Duruşmada çıkan arbedede saatinin kordonunun koptuğu gerekçesiyle sanık polis Korkmaz’ın avukatı Tolga Yurdakul’un şikayetiyle açılan davada anne Kurt’un 3,5 yıla kadar hapsi istendi. Avukat Yurdakul, daha önce yine sanık polis avukatı olarak katıldığı Baran Tursun davasında da duruşmayı gerginliğe yol açacak şekilde müşteki tarafı kışkırtmış, peşinden baba Dursun’dan da şikayetçi olmuştu. 

Cumhuriyet'ten Canan Coşkun'un haberine göre, Kurt’un öldürülmesine ilişkin davanın 3 Aralık 2015’teki duruşmasında Kurt ailesi avukatları olaya ilişkin görüntülerin incelemesinin Jandarma Kriminal Laboratuarı tarafından yapılmasını talep etmiş, avukat Yurdakul da talebin reddedilmesini istemişti. Bu durum duruşmada gerginliğin başlamasına neden olmuştu. Öldürülen Kurt’un eşi Narin Kurt ve diğer aile fertleri ile sanık Korkmaz ve avukatı arasında arbede yaşanmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın anne Kurt hakkında hazırladığı iddianamede, basit yaralama ve hakaret suçlarından 3,5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edildi. İddianamenin ek takipsizlik kararında ise Kurt’un eşi Narin Kurt, baba Kemal Kurt hakkında görevi yaptırmamak için direnme, hakaret ve basit yaralama suçlarından kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. 

SANIK POLİSLERİN AVUKATI
Kurt ailesinin avukatı Aslı Kazan, “Avukat Tolga Yurdakul duruşmalarda acılı aileleri tahrik etmek suretiyle gerginliğe yol açmaktadır. Ardından ailelerden şikayetçi olup onları sanık sandalyesine oturtmayı avukatlık pratiği haline getirmiştir” dedi.

Avukat Yurdakul, Uğur Kurt dosyasındaki şikayetinin bir benzerini İzmir’de 2007 yılında polis kurşunuyla yaşamını yitiren Baran Tursun davasında sanık polisinin avukatı olarak da yapmıştı. Yurdakul, o dosyada da acılı baba Mehmet Tursun’dan kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle şikayetçi olmuştu. Yurdakul’un yine avukat olan babası Muammer Yurdakul da davanın görüldüğü dönem adliye önünde aile fertlerinin ve basın mensuplarının önünde silahını çıkararak basın açıklaması yapmıştı. Yurdakul, özel harekat polisi Yüksel Moğultay’ın Dilek Doğan’ı Küçükarmutlu’daki evinde öldürmesiyle ilgili davada da yine polisin avukatıydı. Yurdakul bu duruşmada da yine aynı yöntemi uygulayarak Dilek Doğan’ın ağabeyi Mehmet Doğan ifade verirken kışkırtıcı sorular yöneltmişti.
 


Kaynak: Haber.sol.org.tr