Barış İçin Akademisyenler Girişimi'nin "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildirisini imzalayan 3 akademisyen, "terör örgütü propagandası yapmak" ve TCK 301. maddesinde yer alan "Türkiye Cumhuriyeti Devletini ve organlarını aşağılamak" iddiasıyla tutuklandı.

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Esra Mungan, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinden Kıvanç Ersoy ile bildiriye imza attıktan sonra işten çıkarılan Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Üyesi Muzaffer Kaya ve Yeni Yüzyıl Üniversitesi Öğretim Üüyesi Meral Camcı hakkında önceki gün gözaltı kararı verilmişti. Akademisyenler Esra Mungan, Muzaffer Kaya ve Kıvanç Ersoy, Güvenlik Şube Müdürlüğü ekipleri  tarafından “Terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra, nöbetçi mahkeme tarafından tutuklanırken Meral camcı yurt dışında olması nedeniyle mahkemeye çıkmadı.

'İMZALAMADAN OKUYUP İÇERİĞİNİ ANLADINIZ MI?'

Akademisyenlere Emniyet'teki sorgularında yöneltilen sorular ise şöyle oldu;

1- PKK sizce bir terör örgütü müdür?
2- "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı akademisyenler bildirisi olarak bilinen metni imzalayanlar arasında olduğunuz tespit edilmiştir. Bildiri kim tarafından hazırlandı, tarafımıza ilk olarak ne şekilde ve kim tarafından ulaştırıldı?
3- Yayınlanmadan önceki bir tarihte böyle bir bildirinin yayımlanacağından haberiniz var mıydı, varsa ne şekilde bilgi mevcuttu?
4- Bildiri tarafınıza iletişim araçları ile ulaştırıldı ise gönderici kişi ya da site ve gönderiye ait zaman bilgileri ile tarafınızdan imzalanma işlemi yapılırken kullandığınız internet ve email hesabı adresinizi belirtiniz
5- Basın bildirisini imzalamadan okuyup içeriğini anladınız mı?
6- Bildiriyi içeriğini okuyup anıldıktan sonra imzalamanızdaki temel maksadınız nedir?
7- KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Bese Hozat tarafından yapılan "Tüm aydın ve demokratik çevrelere Kürtlere öz yönetim ilanlarına sahip çıkma" çağrısından haberdar mısınız? Bildiriyi imzalamanızda bu çağrının etkisi var mıdır?
8- Bildiriyi imzalamanız için tarafınıza herhangi bir özel ya da tüzel kişi/kişilerce yahut herhangi bir kamu/özel kurumlarınca ve de yasal/yasal olmayan örgüt/örgütlerce baskı yapıldı mı?
9- Metnin içeriğinde geçen "devletin başta Kürt halkı olmak üzere tüm bölge halklarına karşı gerçekleştirdiği katliam ve uyguladığı sürgün politikasından derhal vazgeçmesini ve bu kasıtlı ve planlı kıyım" ibaresinde geçen katliam ve kıyım kim tarafından yapılmaktadır?
10- Metinde geçen "yasağın uygulandığı yerde yaşayan vatandaşların uğradığı maddi ve manevi zararların tespit edilerek tanzim edilmesini" ve "bu amaçla ulusal ve uluslararası bağımsız gözlemcilerin yıkım bölgelerinde giriş, gözlem ve raporlama yapmasına izin verilmesini talep ediyoruz" ibaresinde talep edilen gözlemci ve tazminatı kim ya da kimler adına talep ediyorsunuz?
11- Türkiye cumhuriyeti devleti sizce katliam mı yapmaktadır?
12- Metinde geçen "Bu suça ortak olmayacağız" ifadesinden kastınız nedir? "Suç" ne suçudur, bu suçu kim ya da kimler işlemiştir? Bu suçu terörle mücadele eden güvenlik kuvvetleri mi işlemiştir?
13- Bildiride geçen "açlığa ve susuzluğa mahkum etmekte, yerleşim yerlerine ancak bir savaşta kullanılacak ağır silahlarla saldırarak yaşam hakkı, özgürlük ve güvenlik hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı başta olmak üzere anayasa ve taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ile koruma altına alınmış tüm hak ve özgürlükleri ihlal etmektedir" ibarelerinde belirtilen hakkı kim engellemekte, kim bu ihlalleri yapmaktadır?
14- Bildiriye imza atmaktan ya da içeriğinde geçen ibarelerden dolayı herhangi bir pişmanlığınız söz konusu mudur, yoksa halen bildirinin arkasında mısınız?

Kaynak: Haber.sol.org.tr