AKP yönetimi ve MİT, Türkiye'nin ABD'ye olan bağımlılığını son sürat artırıyor.

Washington Post'tan Greg Miller ve Souad Mekhennet'in haberine göre, Türkiye, Batılı ülkelerden gelen eleştirilere karşılık olarak, Suriye'ye savaşmaya giden yabancı savaşçılara yönelik önlemlerini artırdı.

Bu "önlemler" arasında, ABD ile yakın işbirliği de yer alıyor. Habere göre, MİT ile CIA ve diğer ABD istihbarat teşkilatları arasındaki işbirliği derinleşiyor.

CIA şefi John Brennan'ın Ankara'ya çeşitli defalar ziyarette bulunduğunu belirten Washington Post, bu toplantılarda "terörle mücadele" operasyonlarının görüşüldüğünü belirtiyor.

CIA ve MİT'in Suriye sınırına yakın bir bölgede gizli bir koordinasyon merkezi kurduğu söylenirken, bu işbirliğinin yalnızca yabancı savaşçılara karşı olmadığını, İncirlik'ten kalkan 'ların Suriye üzerinde istihbarat uçuşları da yaptığı kaydediliyor.

ABD'li yetkililer, Türkiye tarafından alınan önlemler dolayısıyla IŞİD'e yabancı militan akışının üçte bir oranına düştüğünü iddia ediyorlar.

ABD'li bir yetkili, Türkiye'nin IŞİD'e destek vermese de, örgütün hedefi olmamak için kaçakçılık hatlarının üzerine gitmeyi istemediğini belirtiyor. Ancak yetkiliye göre bu "pazarlık", Türkiye'nin güneyinde ve İstanbul'da patlayan bombalar sonucunda bitti.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr