Radyonun Roman yurttaşların çoğunlukta olduğu Turgut Reis Mahallesi'ndeki dernek binasında yayın yapmaya başlaması nedeniyle tören düzenlendi. Törene, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu'nun yanı sıra Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam, Radyo Patrin Süpervizörü Orhan Galjus, Akdeniz Belediye Başkan Yardımcısı Bedrettin Gündeş ve Roman vatandaşlar katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Ali Daylam, Türkiye Romanları adına bir hayali gerçekleştirdiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Hiç sesi çıkmayan, yok sayılan Roman halkının artık bir sesi var. Radyo Romano Vast var, bundan böyle hem uzlaştırıcı dili ile, hem üst bakış açısıyla bütünleştiren ve bu kültürü yaymak isteyen bir kurum olacak. Türkiye'de yaşayan 5,5 milyon Roman vatandaşı var. Unutulmaya yüz tutmuş, dünyanın en eski dillerinden biri olan bir dil var. Bu dilin yaşatılması gerekiyordu ve Romano Vast bunu sağlayacak."

'BARIŞI BİZDEN ÖĞRENİN'
Milletvekili Özcan Purçu ise, herkesin Roman vatandaşlarından öğrenecek çok şeyi olduğunu belirterek, "Çünkü biz hiç savaşa girmemiş bir toplumuz. Toprak için hiç kavga etmemiş bir toplumuz. Dolayısı ile insanlar barışı bizden öğrensin. Biz ülkelerin yönetime dahi girmemişiz. İlk milletvekili benim işte. İnşallah kimse acı çekmez. Savaşlar olmasın, herkes özgürce ve kardeşçe yaşasın. Radio Romano Vast bunun öznesi olacaktır. Kardeşliğimizi, barışçıl unsurlarımızı, biz bu radyo sayesinde anlatacağız" diye konuştu.

Bir tarih yazıldığını söyleyen Purçu şöyle devam etti:

"Binlerce yıldan beri bu topraklardayız ama ilk defa bir radyomuz oldu. Radyo deyip geçmemek lazım. Bir radyo insanların, çocukların ve toplumun hayatını değiştirebilir. Radio Romano Vast, Romanların tanıtılmasına, kültürlerimizin tanıtılmasına, dilimizin ne olduğunu anlatmaya büyük katkı sağlayacak. Radyonun ilk yayınını benimle yaptılar. gençlerimizin çalıştığını gördüm. Bir kızımız Romanca konuşup sunuculuk yapıyor, diğer delikanlımız aletleri ayarlıyoruz. Bu bizim alışık olmadığımız bir şey ama çok gurur verici. Gençlerimizin bu tür alanlarda farklı dünyalara girilmesi çok önemli. Roman mahallelerinde bir sınır çizilmiş ve biz başka dünya bilmiyoruz."

İLK CANLI YAYIN PURÇU İLE
Konuşmaların ardından radyo binasına geçen protokol üyeleri kurdeleyi keserek açılışı gerçekleştirdi. Radioromanovast.com üzerinden yayın hayatına başlayan Romano Vast, ilk canlı yayınını Milletvekili Purçu ile gerçekleştirdi. Radyo Patrin Süpervizörü Orhan Galjus'un gerçekleştirdiği yayın Romanca, İngilizce ve Türkçe olarak yayına yansırken, yaklaşık yarım saat boyunca süren yayın yerini Romanca şarkılara bıraktı.

Kaynak: Haber.sol.org.tr