Çocuğa yönelik cinsel sömürü alanında çalışan ECPAT (Çocuk Fuhuşu, Çocuk Pornografisi ve Cinsel Amaçlı Çocuk Ticaretine Son) kuruluşu, Türkiye raporunu yayınladı. 2015 raporu, Türkiye’nin çocuklara yönelik cinsel sömürü karnesini ortaya koyuyor.

Diken'den Burcu Karakaş'ın haberine göre; raporda Türkiye’nin çocuğun cinsel istismarı konusunda transit ve kaynak ülke olduğu belirtiliyor:

* 2014 Küresel Kölelik İndeksi’ne göre Avrupa’da“modern köleliğin” yani cinsel sömürü ve erken yaşta evliliğin en fazla olduğu ülke Türkiye.

* Türkiye, seks ticaretinde kullanılan çocuklar için transit ve kaynak sağlayan ülke konumunda. Türkiye’de seks ticaretine zorlanan grupların başını Moldova çekerken, Rus ve Ukraynalı kurbanların yerine gelen Özbek ve Türkmenlerin sayısında artış var.

* Türk vatandaşları, Almanya’da seks ticareti içinde yer alan 4. grup olarak göze çarpıyor. Bu da Türkiye’den gelen çocukların Almanya’da pazarlandığını gösteren ağ olduğuna işaret ediyor.

* BM verileri, Türkiye’de yaşayan Suriyeli mülteci çocukların yüzde 4,5 oranında evli olduğunu gösteriyor. Ürdün’deki Suriyeli mülteciler için açılan kampların Türkiye’deki kamplar için de geçerli olmasından korkuluyor: Suudi Arabistan ile Körfez ülkelerindeki yaşlanmakta olan yabancı erkekler, Suriye krizini ergenlik çağındaki kızları gelin olarak ucuza almak için kullanıyor.

* Suriye ve Türkiye arasında “çöpçatanlık” aracılığıyla çocuk ticareti yapıldığına dair kanıtlar var. Suriyeli kızlar, yaşlarına göre“sipariş” ediliyor. 12-16 yaş “fıstık”, 17-20 yaş “kiraz”, 20-22 yaş“elma” ve diğer yaş grupları “karpuz” olarak kategorilendiriliyor.

‘Türkiye’de çocuk seks turizmi…’

* Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) verilerine göre, internette 36 binden fazla çocukların bulunduğu müstehcen fotoğraflar dolaşımda. Araştırmaya göre bu sayının yüzde 42’si 7 yaş ve altı, yüzde 77’si ise 9 yaş ve altı çocuklardan oluşuyor.

* Türkiye’de “çocuk seks turizminin” Karadeniz bölgesi civarında olduğunu kadar, İzmir, Kuşadası, Fethiye ve Antalya’da da görülüyor.

* Bazı raporlar Türkiye’nin seks ticaretinde daha fazla uluslararası işbirliği yapabileceğini gösteriyor. Örneğin, Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin Romanya üzerinden Almanya’ya götürüldüğü insan ticareti ağını ortaya çıkarmakta Türk yetkililerin Rumen makamlarına yardımcı olmadığı görülüyor. Bu ağ kapsamına en az 100 kişinin Türkiye’den Romanya üzerinden Almanya’ya götürüldüğü biliniyor. Alman ve Bulgar polisinin yürüttüğü ortak soruşturma, Türkiye’nin işbirliği olmadan başarıya ulaştı.


Kaynak: Haber.sol.org.tr