Çeşme’de sayıları her geçen gün artan Rüzgar Enerji Santrali (RES) projelerinden, Tayyip Erdoğan'a yakınlığıyla tanınan ve Türk Telekom Yönetim Kurulu Üyesi olan işadamı Abdullah Tivnikli’ye ait Ovacık Rüzgar Enerji Santrali projesine ÇED onayı geldi.

Ege'de Son Söz'den Onur Deniz'in haberine göre, Tivnikli’nin sahibi olduğu Çeşme Enerji A.Ş. tarafından Çeşme’nin Ovacık-Çobandağı-Kızılkaya-Karadağ-Balitepe Mevkileri’ne yapılması planlanan RES projesinde geçtiğimiz yıl Çevre ve Şehircilik Bakanlığı "ÇED Gerekli Değildir" kararı vermişti.

Karar bölge halkı ve çevre örgütlerinin tepki ve itirazlarına neden olmuştu. Bölgenin arkeolojik sit alanı olması nedeniyle yapılan itirazlar sonucu karar iptal edilmiş, şirket yeniden proje dosyası hazırlamıştı. 

Sürecin ardından şirket proje hakkındaki ÇED dosyasını İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sundu. Dosyaya Valilikten onay gelirken, süreç yeniden başlamış oldu. Toplam 55 milyon TL’lik projede 8 adet rüzgar türbini ve 18 megavatlık enerji sistemi bulunuyor.

ABDULLAH TİVNİKLİ KİMDİR?

25 Aralık 2013 ikinci dalga operasyonunda adı geçen Abdullah Tivnikli, bu soruşturma kapsamında ifade vermişti. Tivnikli, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan danışmanı İbrahim Kalın’ın kızının okul taksitlerini ödemesi ile gündeme gelmişti. Kalın’ın cep telefonundan “Himmetinizi beklerim” mesajı gönderdiği Tivnikli o dönem, “Ben bu ülkenin dağına, taşına, direğine para yatırıyorum, bu ülkenin enerjisi artsın ve enerji ithalatımız azalsın diyorum. Birileri de dinlemelerden suç isnat etmeye çalışıyor” demişti. Tivnikli sonrasında “İbrahim Bey’in çocuğunun okul taksitini ödedim, biz pek çok öğrenciye burs veriyoruz” demişti. Ayrıca Turkuvaz medya grubunun satın alınarak havuz medyası oluşturulması sırasında para koyan işadamlarından birisinin de Tivnikli olduğu ortaya çıkmıştı. 

Kaynak: Haber.sol.org.tr