Sabah gazetesinin haberine göre TSK, alınacak katırlar için bir de standart belirledi. 1.3 metre yüksekliğinde ve 1.5 metrenin üzerinde göğüs genişliği olacak katır başına bin 800 lira da bedel biçildi.

Haberde Güvenlik Uzmanı Metin Gürcan’ın katırlara ilişkin yorumlarına da verildi. Katırların doğuştan asker olduğunu savunan Gürcan, “Yük taşıma kapasitesi 200 kilonun üzerinde olan, yemek ve su ihtiyacı en az hayvanlar arasında gösterilen katırlar, özellikle operasyon birimlerinin vazgeçilmezi konumunda. Ölümüne sadıktır, tehlikeyi hissetse bile kaçmaz. Çatışmalarda, silah ve bomba sesleri arasında asla şaha kalkmaz, sahibini sırtından atmaz” diye konuştu.

Gürcan katırların bir başka özelliğine daha değinmeden geçmedi. Katıların başlarında insan olmadan iki nokta arasında yük taşıma özelliği olduğunu vurgulayan Gürcan, sözlerine şöyle devam etti: “Katırlar PKK tarafından da kullanılıyor. Köyden PKK’lıların, dağ kadroları için hazırlanan erzaklar katırlara yüklenir. Bu eğitimli 10-15 kadar katırdan oluşan ‘özel lojistik timleri’ başlarında insan olmadan araziye salınır. Genelde ses çıkarmamaları için dilleri kesilen, ses çıkarmaması için ayaklarına demir nal yerine yünden özel ayakkabı giydirilen bu eğitimli katırlar başlarında bir insan olmadan araziye sürü halinde salınır. Bu katırlar yavaş yavaş dere yataklarından giderek dağdaki kampa ulaşır. Dağda yükler boşaltılır ve bu sefer boş olarak köye geri döner.”

Kaynak: Haber.sol.org.tr