Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın toplu taşıma araçlarında yaşanabilecek şiddet olaylarına karşı, araçlara “acil durum butonu” koymayı zorunlu hale getirmeye hazırlandığı belirtildi.

Buton, yolcunun kolayca erişebileceği bir noktada bulunacak. Araçlara, takip için GPS, iç ve dış kamera ve kayıt cihazı da kurulacak. Habertürk'ten Deniz Çiçek'in haberine göre Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, toplu taşıma araçlarında yaşanabilecek şiddet olaylarına karşı, bu araçlara “acil durum butonu” koymayı zorunlu hale getirmeye hazırlanıyor.

Çalışmanın, 11 Şubat 2015’te Mersin’de üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın, bindiği minibüsün şöförünün tecavüz girişimine direndiği için öldürülmesinin ardından başlatıldığı öğrenildi. Buton, yolcunun kolayca erişebileceği bir noktada bulunacak. Araçlara, takip için GPS, iç ve dış kamera ve kayıt cihazı da kurulacak. Bir tehlike anında yolcu, butona basarak sinyal verecek; GPS üzerinden ilgili aracın konumuna ulaşılacak. Güvenlik güçleri, harekete geçecek ve olaya müdahale edecek.

Bakanlık, şehiriçi ve şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerde sıkça karşılaşılan yangın sorunu için de düzenleme yapıyor. Araçlara yangın algılama ve alarm sistemleri kurulacak. Şoför için sesli ve ışıklı uyarı sistemi olacak. Yangın algılama ve alarm sistemi, hem trafikte seyreden hem de yeni imal edilecek araçlar için zorunlu olacak.

Kaynak: Birgun.net