Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinde kentsel dönüşüm projesi kapsamında yapılan ve 2015 yılında hak sahiplerine teslim edilen 110 konutlarında vatandaşların mağduriyeti devam ediyor. Daha önce evlerinin 45 bin TL’den verileceği söylenen ancak maliyetlerin artmasından dolayı fiyatın 63 bin TL’ye çıktığını aktaran konut sakinleri, konunun çözümü için Belediye Başkanı ile bir araya geldi.

Belediye Meclis salonunda Belediye Başkanı ile bir görüşme yapan 110 konut sakinleri konunun çözülmesini, aksi takdirde sözleşmelere imza atmayacaklarını ifade etti.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı’nın da telekonferans sistemi ile bağlandığı görüşmede Belediye Başkanı, ödeme gücü zayıf olan hak sahiplerinin, ödeyeceği bedel üzerinden fiyatın tekrar gözden geçirilmesini talep etti. Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı ise evlerin pahalı olmadığını, hak sahiplerinin bu fiyattan sözleşmeleri imzalamaları gerektiğini, aksi halde sözleşmelerin belirlenen tarih olan 29 Şubat 2016’ya kadar ödenmediği takdirde kanuni işlem yapılıp bir yıllık kira bedeli talep edileceğini söyledi.

'BİZ SİZDEN KİRA BEDELİ İSTERKEN SİZ BİZDEN İSTİYORSUNUZ'

Vatandaşlar ise binaların 2 yıl geç tamamlandığını belirterek “Biz sizden kira bedeli almamız gerekirken siz bizden kira istiyorsunuz” diye Konyalıoğlu'na tepkilerini dile getirdiler.

Konut sakinlerinden Ramazan Aydın, 2007 yılında ikamet ettikleri Suçıkan Mahallesinde istemedikleri halde ve TOKİ’den de hiçbir talepleri olmadıkları halde kentsel dönüşüm projesi kapsamında şehir merkezindeki evlerinin istimlak edildiğini anlattı. Aydın, “Bizlere Dinar’ın yaklaşık 3 kilometre uzağında bir dağ üzerinde müstakil konut verildi. 2013 yılında inşaatı biterek teslim edilecek evlerimiz 2 yıl gecikmeli olarak bizlere 2015 yılında verilebildi. Bu konutların fiyatı 45.773 TL olarak anlaşıldı ve Belediye Başkanımız, TOKİ kentsel dönüşüm ile sözleşme yaptı. Bu sözleşmeye istinaden Başkanımız, bir toplantı yaparak bizleri bilgilendirdi. Bu bilgiler dahilinde biz hak sahipleri bu fiyatı kabul ettik ve tapularımızı TOKİ ye devrettik. 2 yıl gecikmeli yapılan ve Başkanımızın çabaları ile yeni evlerimize taşındık.” dedi.

Aralık ayında sözleşmelerin yapılması için bankaya çağrıldıklarını ifade eden Aydın, “Bankaya geldiğimizde fiyatların 60 ile 63 bin TL arasında olduğunu öğrendik. Bunun üzerine Başkanımız ile birlikte tekrar bir araya gelip TOKİ Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı ile telefon görüşmesi yaptığımızda ise bize artan maliyetleri gerekçe göstererek 29 Şubat 2016 tarihine kadar imza atmazsanız kanuni işlem yapılacağını ve 1 yıllık kira bedellerinin alınacağını söyledi. Biz hak sahipleri istemediğimiz halde evlerimiz istimlak edilerek şehir merkezinden şehir dışına gönderildik birde borçlu çıktık. Biz hak sahipleri olarak belirlenen tarihte imza atmayacağız. Konut bedellerinin belirlenen ilk fiyatı 45.773 TL olmasını ve kalan borçların 180 ay eşit taksitlere bölünmesi istiyoruz, aksi takdirde imza atmayacağız.” diye konuştu.

Kaynak: Haber.sol.org.tr