Yunanistan'da Syriza hükümeti bir yılını doldururken, "sol" iktidarın geleceği belirsizliğini koruyor.

Britanya'nın ünlü sermaye dergisi The Economist'te yer alan bir değerlendirmeye göre, 24 Ocak'ta birinci yıl hakkında bir değerlendirme yapan Aleksis Çipras ile devlet televizyonu ERT'nin yayımladığı 6 dakikalık propaganda filmi ikna edicilikten uzaktı. Gazeteye göre, konuşma ve video moral aşılamayı amaçlıyorduysa, ikisi de geri tepmişti.

Birçok Yunan'ın, Başbakan'ın mülteci krizine değinmemesini eleştirdiğini ileri süren gazete, ayrıca hükümetin yolsuzluk skandalları ile de sarsıldığını söyledi.

Bir parlamento komitesi tarafından sorgulanan Ekonomi Bakanı George Stathakis, 2011 yılındaki malvarlığı bildiriminde 1.8 milyon avroluk 38 malını saklamakla suçlanıyor.

Ayrıca Yunan medyası, Syriza milletvekillerinin ve yetkililerinin kamu sektörüne kendi akraba ve arkadaşlarını yerleştirdiğini ileri sürüyor.

The Economist, halkın hoşuna gitmeyen özelleştirmelerin devam ettiğini belirtirken, vergilerin arttığını, işsizliğin ise yüzde 25 seviyesinde devam ettiğini belirtiyor.

Gazete, anketler Yeni Demokrasi'nin önde gittiğini savunuyor. Partinin yeni lideri Kyriakos Mitsotakis, bakan olduğu dönemde memurları işten atmasıyla tanınan bir liberal "reformcu."

Troyka ise, geçen seneki 68 mlyar avroluk anlaşmanın yeni kısmını Atina'ya yollamak için emeklilk reformunun yapılmasını şart koşuyor.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr