Eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın devlet işlerinde kullandığı anlaşılan kişisel e-posta adresindeki veriler, Wikileaks tarafından yayımlandı.

Blumenthal, e-postada yazan bilgileri, hükümetin ve devlet kurumların üst kademelerine erişimi olan kaynaklardan edindiğini söylüyor. Bunlar arasında, siyasi partiler, bölge istihbaratları ve güvenlik güçleri de bulunuyor.

E-posta 28 Haziran 2012 tarihli. Yani, 22 Haziran'da Türkiye'ye ait F-4 savaş uçağının düşürülmesinden sonra. Belgede bilgisi verilen toplantı da, uçağın düşürülmesinden sonra yapılmış olmalı.

'ŞAHİN' ÖZEL, 'GÜVERCİN' ERDOĞAN
Toplantıda dönemin Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Savunma Bakanı İsmet Yılmaz bulunuyor. Suriye'ye verilecek cevabı tartışıyorlar.

Belgede yazanlara göre, Necdet Özel, Erdoğan'a "Suriye ordusu ile doğrudan bir çatışmaya hazır olmaları gerektiğini" söylüyor.

Ancak Erdoğan, Yılmaz ve Erdoğan'ın danışmanları, NATO'nun Türkiye ile Suriye arasında bir savaş istemediğini, böyle bir savaşın bölgeye yayılacağını düşündüklerini söyleyerek Özel'e itiraz ediyorlar.

Özel ise, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) "minimum zarar" ile Suriye güçlerini alt edebileceğini, çünkü özel olarak Suriye ordusunun moralinin "iç savaş" nedeniyle çok düşük oldğunu öne sürüyor.

ERDOĞAN: NATO VE HALK İSTEMİYOR
Genelkurmay'ın acil durum planını güncellediğini ve gerektiği takdirde 400 bin kişilik bir yedek gücün harekete geçirilmeye hazır olduğunu söyleyen Özel, 100 bin askerin Kürt illerinde ve Irak Kürdistanı'nda PKK'ye karşı konuşlandırılmasına rağmen, kalan 600 bin askerin Suriye'ye yönelik operasyonlar için hazır olduğunu belirtiyor.

Erdoğan ve Yılmaz ise, Özel'den ordu içindeki subayların Suriye ile savaşa yönelik bir "momentum"un yaratılmasının önüne geçmesini istiyor.

Erdoğan ve Yılmaz, NATO müttefikleri ile yakın zamanda yaptıkları görüşmelerden, NATO'nun Türkiye'nin Suriye'ye agresif bir askeri yanıt vermesine karşı olduğu sonucu çıkarttıklarına dikkat çekiyor.

ÖZEL'DEN 'İLİŞKİ BOZULUR' TEHDİDİ
Özel, ABD'nin Irak işgali sırasında yaşanan çuval vakasını ima ederek, ordudaki orta kademe subaylarda güçlü bir kızgınlık yarattığını, Erdoğan'ın ordu ile milliyetçi bir itimat ilişkisi kurduğunu, ancak Suriye'ye cevap verilmemesi durumunda bu ilişkinin bozulmasından korktuğunu söylüyor.

Erdoğan, Suriye ile ilgili konularda, bir daha F-4 vakası gibi vakalar yaşanmaması için, mümkün olduğunda NATO istihbaratına dayanılması gerektiğini Özel'e bildiriyor.

Erdoğan, Yılmz ve Özel, atılacak bütün adımların gizlilik için atılması gerektiği konusunda anlaşıyor.

Erdoğan, NATO'nun Suriye ile olası bir savaşı Rusya ile ilişkilerin bozabileceği gerekçesiyle de istemediğini aktarıyor.

ERDOĞAN İKTİDARI KAYBETMEKTEN KORKUYOR
Dönemin başbakanı ayrıca, TSK'nın onurunu düşünmesine rağmen, özellikle ekonominin iyi olduğu bu dönemde, halkın çoğunluğunun Suriye ile bir savaşı istemediğine dikkat çekiyor.

Kaynağın yorumuna göre Erdoğan ayrıca, olası bir savaş durumunda, Özel'in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün temsilcisi olarak kontrolü ele almasından ve kendi otoritesini yıkmasından korkuyor.

3 Ekim 2012 tarihli yine Sidney Blumenthal imzalı bir e-postada ise, MİT ve polis istihbaratın Erdoğan'ı uyardığı, Suriye'nin Türkiye'yi savaşa çekerek İran'ın ülkeye müdahalesini meşrulaştırmaya çalıştığı iddiasına yer veriliyor.

Erdoğan'ın siyasi danışmanlarının Erdoğan'a "halk savaş istemiyor" uyarısını yaptığını söyleyen Blumenthal, bununla birlikte artan sığınmacı nüfusunun yaratacağı ekonomik ve güvenlik sorunlarından kaygı duyduklarını aktarıyor.

'ARAP VEYA KÜRT VARSA MİLLİYETÇİLİK ARTAR'
Blumenthal'in kaynağı, TSK'nın NATO ile koordinasyon sağlamadan Suriye'ye doğrudan bir saldırı başlatmayacağını, ancak Özgür Suriye Ordusu'ndan (ÖSO) bağlantılı oldukları gruplara yardımı artıracağını düşünüyor.

Ancak kaynak, TSK'ya bağlı Özel Kuvvetler'in Suriye içerisindeki operasyonlarının artacağını tahmin ediyor. TSK'nın tampon bölgeyi NATO'nun yardımı olmadan kurabileceğini söyleyen kaynak, buna Erdoğan'ın henüz karar vermediğini söylüyor.

Belgede, olası bir Türkiye-Suriye savaşının Avrupa'ya da etki edeceğini Erdoğan'ın bildiği, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın da Türkiye'ye "savaştan kaçın" mesajı ilettiği söyleniyor.

Belgede yorum yapan bir kaynak, "Eğer karşılarında Arap ya da Kürt varsa, Türk milliyetçiliğini ateşlemek hiç de zor değildir" diyerek, olası bir savaş durumunda Türk milliyetçiliğinin yükseleceği, asker ölümlerinin de bunu güçlendireceğini savunuyor.


Kaynak: Haber.sol.org.tr