Tarım Kredi Kooperatifleri’nin, Söğütözü’nde ihale edilen arazisinde kendi yöneticileri tarafından dolandırıldığı iddia edildi. Birlik yönetimi, ihale komisyonu hakkında suç duyurusunda bulundu.

335 MİLYON LİRA ZARAR!

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği, Söğütözü mevkiinde kat karşılığı veya kat karşılığı olarak 30 Eylül 2010 tarihinde ihalesi yapılan inşaat işiyle ilgili suç duyurusunda bulundu. Edinilen bilgiye göre, kurumun kendi personeli hakkında yaptığı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına verilen suç duyurusunda şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği’ne ait Ankara ili Çankaya ilçesi Kızılırmak Mahallesi, Söğütözü Mevkii, 16136 ada, 7 parsele kayıtlı 49 bin 134 metrekare arsa 27 Ekim 2010 tarihinde kat karşılığı ve gelir paylaşımı şeklinde ihale edilmiştir. İhalede kat karşılığı olarak yüzde 49.10, satın alma olarak ise 92 milyon 500 bin TL teklif ediliyor. İhale komisyonu söz konusu gayrımenkulün 92 milyon 500 bin TL’den satışına karar veriyor. Halbuki ihale şartnamesinde gayrımenkulün satışına dair yetki bulunmamaktadır. İhale komisyonu kat karşılığı yerine gayrımenkulün satışı kararını almıştır. Ayrıca söz konusu yer için kat karşılığı yüzde 49.10 olarak verilen oran çok daha avantajlı iken, kurum aleyhine olan satış işlemi tercih edilerek ihale komisyonu görevini kötüye kullanmıştır. Bu sebeple kurum 335 milyon 579 bin 993 lira zarara uğramıştır.”

"FESH EDEMEZSİN" MADDESİ

Ödeme planının ruhsat tarihinden 180 gün sonrasına bırakıldığı belirtilen suç duyurusunda, komisyon üyeleri hakkında işlem yapılması talep edilerek şunlar kaydedildi:

“Geçecek yaklaşık 2.5 yıllık süre için herhangi bir faiz işletilmemiştir. Kurum bu sebeple yaklaşık 20 milyon TL zarara uğramıştır. Yüklenicinin edimlerini yerine getirememesi nedeniyle 5 Ağustos 2013 tarihinde fesih hakkı doğmasına rağmen kurum aleyhine olan sözleşmenin fesh edilmemesi sebebiyle kurum zarara uğratılmıştır. Sözleşmede kurumumuzun sözleşmeyi tek taraflı fesh etmesi halinde 50 milyon TL cezai şart konulmak suretiyle kurumun tek taraflı fesh imkanı kaldırılarak görev kötüye kullanılmıştır.”

İLK ORTAĞI ATATÜRK

Tarım Kredi Kooperatifleri, Atatürk’ün öncülüğüyle kuruldu. Atatürk, 1936 yılında Tekirçiftliği Tarım Kredi Kooperatifine 1 numaralı ortak olarak bu alanda öncü oldu. Kuruluş dilekçesinin verildiği 30 Haziran günü ise “Kooperatifçilik Bayramı” olarak kutlanıyor.

Kaynak: Haber.sol.org.tr