Koruma Kurulu'nun onay vermesinin ardından İstiklal Caddesi'nin en eski yapılarından biri olan Narmanlı Han'a iş makineleri girdi.

​Radikal'in haberine göre, Restorasyonun başladığı 19 Ocak’ta kepçelerin hanın bahçesine girdiğini ve hanın duvarına zarar verdiğini savunan Beyoğlu Kent Savunması üyeleri, Narmanlı Han’daki iş makinalarının fotoğraflarını İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ileterek ihbarda bulundu.

İhbarda, “Tarihi han içerisine devasa iş makinesi sokulmuş, han duvarları tahrip edilerek avluda bulunan ağaçlar kesilerek çalışmalar yapılmaktadır. Ayrıca han içerisinde iş makinesi ile kazı başlamıştır. Bütün bu süreçte han tamamen dışarıya kapatıldığı için ancak Sofyalı Sokak üzerinde bulunan ofisimizin penceresinden görülebildiği kadarıyla aktarılmıştır. Narmanlı Han gibi bir kültür varlığına pervasızca zarar verenler ile ilgili gerekli denetimlerin yapılmasını ve yasal yollar kullanılarak inşai faaliyetin acilen durdurulmasını talep ederiz" denildi.

TOPU MİMARA ATTI

Başvuruyu inceleyen kurul cevap yazısında, “Kurulumuzun 16.06.2015 tarih ve 3512 sayılı kararı ile İstanbul İli, Beyoğlu İlçesi, Asmalımescit Mahallesi, 1 pafta, 310 ada, 1 parselde kayıtlı tescilli taşınmaz kültür varlığına ilişkin hazırlanan restorasyon projesinin uygun olduğuna, uygulama sorumluluğunun proje müellifince üstlenilmesine karar verildi” ifadelerini kullanarak topu projenin mimarına attı. Böylece iş makineleri halen çalışır durumda.

İstiklal Caddesi'nin en eski yapılarından biri olan Narmanlı Han 1831 yılında inşa edildi. Narmanlı Han 1880 yılına karar Rus elçiliği, ardından 1914 yılına dek Rus hapishanesi olarak kullanıldı. Aliye Berger, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Bedri Rahmi Eyüboğlu başta olmak üzere birçok yazar ve sanatçının eserlerini ürettiği han için 2015 yılında restorasyon projesi hazırlandı. Proje 16.06.2015 tarihinde İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanınca 19 Ocak’ta restorasyon için ilk çalışmalara başlandı.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr