Sputnik Türkiye'nin aktardığna göre Rusya ve ABD’nin üzerinde anlaştığı Suriye’deki ateşkesin cumartesi günü yürürlüğe girmesi öngörülüyor. 

Russia Today’in internet sitesinde yer alan habere göre, Suriye’de yürürlüğe girmesi planlanan ateşkesin ayrıntıları şöyle:

ATEŞKES NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Ateşkesin Suriye’de cuma gününü cumartesiye bağlayan gece yarısı yürürlüğe girmesi planlanıyor. Ateşkesi kabul eden tarafların, cuma günü öğle saatlerine kadar kamuoyuna açıklama yaparak Beyaz Saray’ı ya da Kremlin'i bilgilendirmesi gerekiyor.

KİMLERİ KAPSAYACAK?
Ateşkes IŞİD, El Nusra ve BM Güvenlik Konseyi’ne göre terör örgütü sayılan örgütleri kapsamayacak. Suriye hükümetinin, ‘ılımlı muhalif’ olarak görülen örgütlerin ve silahlı Kürt grupların silah bırakması gerektiği, aksi takdirde planlanan yaptırımlara tabi olacakları belirtiliyor.

Ateşkesi kabul eden tarafların silahlı saldırılar ile füze saldırılarını derhal kesmesi ve toprak elde etme yönünde girişimlere son vermesi gerekiyor. Ayrıca insani yardımlara izin vermeleri, ateşkese taraf olmayan kesimlere karşı da savunma amaçlı olarak ‘orantılı güç’ kullanmaları bekleniyor.

RUSYA VE ABD'NİN ROLÜ NE OLACAK?
Moskova ve Washington, hangi tarafların ateşkesi kabul ettiği ve bu grupların konumu konusunda sürekli bilgi alışverişinde bulunacak ve güncel haritaları paylaşacak. İki ülke arasındaki koordinasyonun IŞİD ve diğer cihatçı örgütlere yönelik operasyonlarda da işbirliğini artıracağı belirtiliyor.

ATEŞKES NASIL DENETLENECEK?
Ateşkesi denetlemek üzere Moskova ve Washington başkanlığında bir Görev Gücü oluşturulacak. Bu Görev Gücü, çatışmalarının azaltılması amacıyla arabuluculuk rolünü üstlenecek, taraflarla temas halinde olacak. Rusya ve ABD arasında Görev Gücü içindeki irtibatın sağlanması amacıyla bir kırmızı hat kurulacak. Kamu kuruluşları ve basın da, ateşkesin şeffaf ve tarafsız bir şekilde denetlenmesi amacıyla desteklenecek, ateşkes süreciyle ilgili haberler medyaya sürekli servis edilecek.

 

Kaynak: Haber.sol.org.tr